Header Ads

Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των χωρών της Mercosur

Σε μια ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου κατέληξαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

«Έχουμε συμφωνία», είπε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών είχαν μπει από το βράδυ της Τετάρτης στην τελική φάση των συνομιλιών τους.

Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν αυτήν την πληροφορία, χαιρετίζοντας την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ποτέ για τη χώρα του. Η Βραζιλία αναμένει ότι με την εμπορική συμφωνία EE-Mercosur θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα αυξηθούν οι επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια. Παράλληλα, θα εξαλειφθούν οι εισαγωγικοί δασμοί για πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως για τον καφέ, τα φρούτα και τον χυμό πορτοκαλιού ενώ οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί κρέατος, ζάχαρης και αιθανόλης θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση, μέσω ποσοστώσεων, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις το 2000 και τις εντατικοποίησαν αφού η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ανάγκασε τις Βρυξέλλες να παγώσουν τις συνομιλίες τους με την Ουάσινγκτον και να αναζητήσουν άλλους εμπορικούς εταίρους. Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρρμ είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη Mercosur ήταν η κορυφαία προτεραιότητά της.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή ώστε να τεθεί σε ισχύ. Η διαδικασία της έγκρισης θεωρείται δύσκολη, καθώς η Γαλλία και κάποιες άλλες χώρες φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει η κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές βοδινού, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασκούν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή θα αυξήσει την αποψίλωση των δασών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.