Header Ads

Σε κλίμα διχασμού διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Στις κάλπες μεταβαίνουν σήμερα οι πολίτες της Αλβανίας προκειμένου να αναδείξουν τις νέες τους δημοτικές Αρχές, με την κοινή γνώμη να εμφανίζεται αρκετά διχασμένη. Η ημέρα των εκλογών αμφισβητείται σε θεσμικό επίπεδο εφόσον ο αρμόδιος θεσμός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ακυρώσει με διάταγμα την 30η Ιουνίου ως ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στη χώρα και όρισε με δεύτερο διάταγμα νέα ημερομηνία την 13η Οκτωβρίου.

Επικαλέστηκε γι΄αυτό την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και την ανάγκη αποφυγής κινδύνων αποσταθεροποίησης και ασφάλειας στη χώρα, όταν η αντιπολίτευση είχε δηλώσει αποχή και ήταν σε ανερχόμενες μαζικές κινητοποιήσεις και με βίαια επεισόδια.

Από τη δική του πλευρά το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα αγνόησε τα προεδρικά διατάγματα και προχώρησε κανονικά τις εκλογικές διαδικασίες, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προέβησαν στις ενέργειες αυτές για να εμποδίσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή φοβούνται την δικαιοσύνη.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει αποχωρήσει από τις 16 Φλεβάρη από τη Βουλή, παραδίδοντας μάλιστα και τις έδρες της, έχει δηλώσει αποχή από τις δημοτικές εκλογές  και για τη συμμετοχή γενικότερα στην πολιτική ζωή της χώρας, απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, την οποία κατηγορεί για εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα, για διαφθορά και εξαγορά των εκλογών, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται συνεχώς σε μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες συχνά κατέληξαν σε βίαια επεισόδια και σφοδρές συγκρούσεις  με την αστυνομία.

Σαν αποτέλεσμα στις σημερινές εκλογές, σε 31 από τους 61 δήμους της χώρας οι εκλογές θα έχουν μόνο μία υποψηφιότητα δημάρχου, του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις άλλες 30 οι δεύτερες υποψηφιότητες ανήκουν ή σε ανεξάρτητους η πλειοψηφία των οποίων στηρίζονται από  το κυβερνών κόμμα, ή είναι υποψηφιότητες από άλλα δορυφορικά κόμματά του. Μονόχρωμα θα είναι και τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβουλίων. 

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η χώρα από ΗΠΑ και ΕΕ οι οποίες συνιστούν στην αντιπολίτευση να αποφύγει τη βία και να πραγματοποιήσει διάλογο για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου. Όλες τις προηγούμενες μέρες άλλωστε την είχαν προειδοποιήσει να μην σαμποτάρει τις εκλογές και να συμβάλλει στη διατήρηση της δημοκρατίας.

Οι αντιπολιτευόμενοι ωστόσο δεν φαίνεται να τήρησαν τις διεθνείς επιταγές, αφού τα βίαια επεισόδια που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα είναι αξιοσημείωτα. Xαρακτηριστικό είναι πως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ανοιχτά τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Λούλζιμ Μπάσα πως το κόμμα του θα χαρακτηριστεί ως «εγκληματική οργάνωση» αν η ένταση δεν αποκλιμακωθεί.

Στους δυο ελληνικούς μειονοτικούς δήμους, της Δρόπολης και της Φοινίκης κατεβαίνουν τρεις υποψήφιοι. Στο δήμο Δρόπολης ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Τόλης είναι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο Δήμο Φοινίκης ο Χριστάκης Κίτσος του Κόμματος των Ελλήνων με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έχει αντίπαλο τον ανεξάρτητο τον νυν δήμαρχο Λεωνίδα Χρίστο. Στη Χιμάρα το Σ. Κόμμα κατεβάζει και πάλι υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, χωρίς αντίπαλο. 

Η αστυνομία ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κυρίως για τη σημερινή ημέρα. Περίπου 14 χιλιάδες άντρες της αστυνομίας έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης σε 5400 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Σε συγκεκριμένες όμως περιοχές όπου αναμένονται επεισόδια υπάρχει αυξημένη παρουσία της αστυνομίας.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.