Header Ads

Anadolu: Γιατί η Τουρκία θέλει τους S-400

Βίντεο σχετικά με τους λόγους που η Τουρκία θέλει να αγοράσει τους S-400 ανέβασε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, καθώς η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας για τους ρωσικούς πυραύλους φαίνεται να κορυφώνεται, με την παραλαβή των πυραύλων από την Τουρκία να πλησιάζει χρονικά.

Όπως υποστηρίζεται στο βίντεο, η Τουρκία απειλείται από βαλλιστικούς πυραύλους από την κρίση του Περσικού Κόλπου τη δεκαετία του 1990 ακόμα και «η ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας αυξάνεται, καθώς οι πύραυλοι στις γειτονικές χώρες αποτελούν δυνάμει απειλή για την Τουρκία».

 

 

Στο βίντεο παρουσιάζεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να χαρακτηρίζει την προμήθεια των S-400 «όχι επιλογή, μα αναγκαιότητα», λόγω της «αεροπορικής και πυραυλικής απειλής» που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Στη συνέχεια αναφέρεται πως οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην Τουρκία όταν ζητήθηκαν οι πύραυλοι Patriot, παρά την πολύμηνη αναμονή, και ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «δεν έδειξαν αλληλεγγύη»- οπότε η Ρωσία έκανε μια «ελκυστική προσφορά», με αποτέλεσμα να κλείσει η συμφωνία. Τότε οι ΗΠΑ- σύμφωνα με το βίντεο του Anadolu- πρότειναν την αγορά Patriot.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως η Ρωσία έχει πουλήσει επίσης πυραύλους S-300 σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία, που είναι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ (παραβλέποντας βεβαίως, πολύ βολικά για την τουρκική πλευρά, τις συνθήκες υπό τις οποίες οι S-300, που είχαν αγοραστεί από την Κύπρο, κατέληξαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συμβιβασμού μετά από τις αντιδράσεις της Άγκυρας).

Ακολούθως, στο βίντεο παρουσιάζονται οι δυνατότητες των πυραύλων S-400 και συμπληρώνεται πως όσο περνά ο χρόνος οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «απειλούν την Τουρκία» ως προς το θέμα της προμήθειας των F-35 (η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να επιτραπεί στην Τουρκία να έχει ταυτόχρονα και τα δύο οπλικά συστήματα, λόγω κινδύνου διαρροής μυστικών της τεχνολογίας των F-35 στη Ρωσία). Το βίντεο κλείνει με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να λέει πως «δεν λέω ότι η Τουρκία “θα αγοράσει” τους S-400, η Τουρκία τους έχει ήδη αγοράσει».

Σημειώνεται πως το βίντεο ανέβηκε ενώ ο Ερντογάν και ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στην Οζάκα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της G20.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.