Header Ads

Φοβού τους Δαναούς...

Ο Γάλλος Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Emile Ollivier, είπε την λατινική φράση Timeo Danaos et dona ferentes (Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες) για τους «δεξιούς» αντιπάλους του, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση η οποία συνήλθε μετά την Επανάσταση του 1848 που επανέφερε την Δημοκρατία. (Σημειωτέων ότι 3 μέρες πριν είχε κυκλοφορήσει το… Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς). 

«Δεξιοί» ήταν απλώς αυτοί που κάθονταν στα έδρανα της δεξιάς πλευράς! Όπως «Αριστεροί» ήταν οι βουλευτές που κάθονταν στην Αριστερή. Εκεί που κάθονταν και ο Ολιβιέ. Η συνήθεια θα διατηρηθεί και στην Ελληνική Βουλή. Μέχρι σήμερα! (Θα είδατε την Άκρα Δεξιά να κάθεται υπερηφάνως στην… ΆκραΔεξιά!). Το λατινικό απόφθεγμα προέρχεται από την Eneida του Βιργίλιου που είναι μια μεταμόρφωση της Ιλιάδας του Ομήρου. Ο Λαοκόων είπε στους Τρώες «προσέξτε, ο Δούρειος (δρύινος) Ίππος που σας φέρνει ο Οδυσσέας είναι ένα δώρο-δηλητήριο!». Δαναοί είναι οι προϊστορικοί Έλληνες, που αναφέρονται από τον Όμηρο, απόγονοι του Δαναού, βασιλιά τη Λιβύης ελληνικής καταγωγής που κατέφυγε στη χώρα των προγόνων του. 

Η εποχή που οι πολιτικοί, αρχίζοντας από την Γαλλική Επανάσταση - και την Αμερικανική - που έφεραν πρώτες την αρχαία ελληνική Δημοκρατία στις χώρες τους ήταν έτοιμοι να δανειστούν ελληνικούς εμβληματικούς όρους στην οργάνωση του δημοκρατικού καθεστώτος τους. Οι Γάλλοι σκέφτηκαν ακόμα και να επιστρατεύσουν τις ελληνικές ονομασίες των μηνών. Οι δε Αμερικανοί παρά λίγο να εισάγουν την ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του της Δημοκρατίας την οποία απέκτησαν. 

Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς κάθονταν οι Βουλευτές στην Αθηναϊκή Βουλή του 5ου αι, π. Χριστού, αλλά ήταν τέτοια η ελληνοπρέπεια εκείνης της εποχής που ο εν λόγω Βουλευτής Εμίλ Ολιβιέ θα εννοούσε Timeo Dexios et dona ferentes. Θέλοντας να πει στους εκλογείς «Φοβού τις προεκλογικές εξαγγελίες των Μοναρχικών που κάθονται στη Δεξιά πλευρά». Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το ανέκδοτο για τον πολιτικό που έβγαζε λόγο στη Βόρειο Ελλάδα και έλεγε «Θα σας κάνουμε λιμάνια! «Μα δεν έχουμε ποτάμια!» του φώναζαν. «Θα σας κάνουμε και ο ποτάμια!» έλεγε ο αθεόφοβος. Και άλλα πολλά. 

Είναι λίγο δύσκολο να γνωρίζει ο μέσος ψηφοφόρος αν αυτά που τους εξαγγέλλουν είναι κατορθωτά. Δεν είναι προτιμότερο – θα έλεγε ο Σωκράτης – να δει ποιες ήταν οι επαγγελίες τους στο παρελθόν, ποιες τηρήθηκαν και ποιες αντικαταστάθηκαν με ενέργειες καταστροφικές; Δεν είναι βέβαια μόνο οι εξαγγελίες που θα συγκριθούν. Θα συγκριθούν και αυτά που του έλεγαν με αυτά που είδε. Ο Ελληνικός λαός σήμερα υποφέρει από το βαρύ Χρέος. Από θηριώδη δάνεια, ποσών που για να τους επιστραφούν κάποτε, οι Ευρωπαίοι δανειστές, που αποτελούν άλλωστε το χωροφυλακίστικο Ευρωγκρούπ, έρχονται τώρα και μου κόβουν την σύνταξη! Η μήπως αυτοί που μου κόβουν την σύνταξη είναι αυτοί που δημιούργησαν το χρέος. Ένα Χρέος βέβαια που έρχεται από πολύ μακριά. Πολλοί «εξαγγέλλοντες» παππούδες έχουν βάλει το χεράκι τους. Να παίρνουν το ένα δάνειο πάω στ’ άλλο για να κάνουν τη δουλειά τους αυτοί – οι… Δαναοί – αδιαφορώντας για μας που θα το βρούμε ξέρετε πού. Και το βρήκαμε… 

Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν είχαν Δαναούς βασιλείς. Ο Βησιγότθος Κωνσταντίνος αφού πρώτα αρνήθηκε στον Βενιζέλο να πολεμήσει τους δικούς του γοτθικούς «Δαναούς» για να βρει η Ελλάδα μας τα νόμιμα σύνορά της, επιστρέφει από την εξορία στην οποία τον είχαν στείλει οι Γάλλοι και θέλει ξαφνικά να γίνει Βενιζελικότερος του Βενιζέλου. Το ίδιο και οι «ειρηνόφιλοι» βασιλόφρονες που είχαν εξοριστεί στην… Κορσική. Και πείθει την Κυβέρνησή του να πάνε να καταλάβουν την Άγκυρα. Αλλά δεν είχε λεφτά! Να αγοράσει όπλα, να ντύσει τους ταλαίπωρους στρατιώτες του, που διένυαν ήδη το Δωδέκατο έτος της επιστράτευσής τους! κλπ., κλπ. Χωρίς ντροπή στέλνει τον Πρωτοπαπαδάκη Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης Γούναρη στην Αγγλία – παρόλη την γοτθική του αντιπάθεια – να ζητιανέψει (νέο) δάνειο. Οι Άγγλοι βέβαια αρνήθηκαν. Και γιατί το ελληνικό Χρέος ήταν ήδη αστρονομικό και γιατί κρατούσαν τις λίρες τους για τον Κεμάλ! Πριν προλάβουν να του δανείσουν οι Γάλλοι. Τα ίδια θα κάνουν και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το βασιλο-μεταξικό καθεστώς ξαναπροσπάθησε να μείνει ουδέτερο και η Τουρκία περίμενε να δει προς τα πού κλείνει η νίκη, ο Τσώρτσιλ έστειλε μια καραβιά χρυσάφι στην Τουρκία. Τα ξέρουμε γιατί και τα μυστικά Αρχεία δημοσιεύονται. Σαράντα ή 50 χρόνια αργότερα. Άλλωστε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μας αποκαλύπτει (στο βιβλίο του για τις εμπειρίες του στη Μέση Ανατολή ότι ο Τσώρτσιλ υπόσχονταν την Κύπρο στους Τούρκους για να βγει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων ή τουλάχιστον να μείνει ουδέτερη. 

Ο Πρωτοπαπαδάκης επιστρέφει λοιπόν στην Αθήνα όπου είναι υποχρεωμένος να κάνει υποτίμηση της Δραχμής και να τυπώσει νέα κατοστάρικα. Αλλά δεν έχει λεφτά για να αγοράσει χαρτί! Και τι κάνει; Κόβει τα κατοστάρικα στην μέση με το ψαλίδι! Τα δικά του και του κοσμάκη. Κατοστάρικο έγινε το κάθε μισό από αυτά που κόπηκαν. 

Σκεφτείτε και την Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε. Από τα 2 εκατομμύρια ίσως που κατέφυγαν στην μητέρα πατρίδα των 4 εκατομμυρίων, ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 50% μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο! Εντάξει οι Γοτθικο-Δαναοί το πλήρωσαν. Εξορίες, Δίκη των Έξι, η μισή κυβέρνηση εκτελέστηκε στο Γουδί κλπ κλπ Δεν είπαμε κι’έτσι… Αλλά εξαγγελίες ξαναέχουμε. Φοβού τους Νέο-Δαναούς και Δούρειους Ίππους φέροντες.

Ροβήρος Μανθούλης
Από το Blogger.