Header Ads

Λούβρο: Η Μόνα Λίζα μετακομίζει

Η Τζοκόντα, ο εμβληματικός πίνακας του Λούβρου, θα μετακομίσει κατ΄εξαίρεση στα μέσα Ιουλίου για μερικούς μήνες, εντός του μουσείου, ώστε να επιτραπεί η ανακαίνιση της Salle des Etats όπου εκτίθεται το έργο, ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο μουσείο της Γαλλίας.

Το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα μεταφερθεί μόλις «100 βήματα πιο πέρα» το βράδυ της 16ης Ιουλίου στην Galerie Medicis, μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του μουσείου. Εκεί θα εκτίθεται από την επομένη το πρωί σε κλιματιζόμενη προθήκη, όπως αυτή όπου εκτίθετο έως τώρα.

Ο εύθραυστος πίνακας ηλικίας 500 ετών σπάνια αγγίζεται από ανθρώπινο χέρι και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα επιστρέψει στη θέση του τον Οκτώβριο, λίγο πριν τα εγκαίνια της «blockbuster» έκθεσης - αφιέρωμα στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Τελευταία φορά η Μόνα Λίζα ταξίδεψε το 1974 σε Ρωσία και Ιαπωνία, ενώ μία δεκαετία πριν, το 1964 «διέσχισε» τον Ατλαντικό για μία έκθεση στις ΗΠΑ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των επιμελητών του Μουσείου. 

Προκειμένου το μουσείο να διαχειριστεί καλύτερα τη ροή των επισκεπτών (περισσότεροι από 10 εκατομμύρια το 2018) και να αποκτήσει νέους κανονισμούς ασφαλείας, χωρίς να κλείσει ποτέ, η διοίκησή του άρχισε το μεγαλύτερο εργοτάξιο από τη δεκαετία του 1980 όταν είχαν γίνει τα έργα για το μουσείο.

Από το 2014, ανακαινίστηκαν περισσότερα από 34.000 τ.μ.

«Είναι η αρχή μιας πολύ μεγάλης ανακαίνισης εντός και εκτός του μουσείου», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου.

Η Salle des Etats είναι η αίθουσα που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες. Η πλειονότητα αυτών θέλει να δει το αριστούργημα του Ντα Βίντσι: δεκάδες χιλιάδες περνούν κάθε μέρα από το σημείο αυτό. «Δεχόμαστε μια πόλη κάθε μέρα», είπε ο Μαρτινέζ.

Η Gioconda με το διάσημο χαμόγελο που από το 2005 εκτίθεται πίσω από θωρακισμένη προθήκη είναι, μαζί με την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης, ένα από τα αριστουργήματα του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.