Header Ads

DeepNude: Η εφαρμογή που δημιουγούσε γυμνές φωτογραφίες γυναικών έκλεισε την πρώτη μέρα δημιουργίας της

«Την Τετάρτη το απόγευμα, έκανα κλικ σε μια φωτογραφία μιας γυναίκας που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή που Deepnude.com», αφηγείται η ρεπόρτερ του CNN, Ραχήλ Μετζ. «Ξαφνικά, τα ρούχα της εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκε γυμνή στην οθόνη του υπολογιστή μου.  Ήταν σοκαριστικό. Ένιωσα σαν να είχα παραβιάσει την ιδιωτικότητά της».

«Μια μέρα αργότερα ο ιστότοπος αυτός εξαφανίστηκε», συμπληρώνει . «Ο δημιουργός της έπαθε ξαφνικά κρίση συνείδησης. Εάν πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση της, δεν θα τη βρείτε. Πριν όμως εξαφανιστεί, προσέφερε στους επισκέπτες της δωρεάν προεπισκοπήσεις ενός τρομακτικού κόσμου ενισχυμένου με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι φωτογραφίες των γυναικών θα μπορούσαν να εμφανίζονται μέσω αλγορίθμων χωρίς ρούχα».  

Έτσι κι έγινε. Η εφαρμογή που δημιουργούσε ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες γυναικών έκλεισε σε λιγότερο από μια μέρα, με τον φόβο ότι η δημοφιλία της θα μπορούσε να πάρει άσχημες διαστάσεις, σύμφωνα με την ομάδα της DeepNude.

Η DeepNude, προορίζονταν για Windows και Linux. Υπήρχε σε δωρεάν έκδοση, με περιορισμένες δυνατότητες και ποιότητα αλλά και σε έκδοση επί πληρωμή. Αυτή η εκδοχή, παρουσίαζε στη γωνία ένα εργαλείο το οποίο και μπορούσε να περικοπεί πανεύκολα, κάνοντας τη φωτογραφία να δείχνει εντελώς πραγματική.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν, να χρησιμοποιηθεί αυτό το υλικό για παρενόχληση. Δε θα ήταν η πρώτη φορά άλλωστε. Στο παρελθόν, έχουν πολλές φορές επεξεργαστεί εικόνες γυναικών με λογισμικό deepfake, για να δημιουργήσουν πορνογραφικά βίντεο, χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση του ατόμου που απεικόνιζε.

Η ομάδα από την άλλη ανέφερε, ότι η τεχνολογία για κάτι τέτοιο είναι πανέτοιμη αλλά ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να τη δεχτεί.

Το ανώνυμο άτομο πίσω από την εφαρμογή δήλωσε ότι η DeepNude δημιουργήθηκε μετά από την εξάσκηση σε περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες γυμνών γυναικών χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Το απόγευμα της Πέμπτης, εμφανίστηκε ένα νέο μήνυμα στο Twitter, λέγοντας ότι η DeepNude σταμάτησε να λειτουργεί λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη κατάχρηση των επεξεργασμένων φωτογραφιών.

Πάντως, η ταχεία άνοδος της εφαρμογής μέσα σε μερικές ώρες, αλλά και η κατάργησή της εξαιτίας φόβου ότι διάφορες φωτογραφίες μπορούν να διαρρεύσουν και να παρενοχλήσουν οποιαδήποτε γυναίκα, δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους λογισμικά, γεγονός που ακούγεται σοκαριστικό.

Πηγές: CNN, The Indian Express 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.