Header Ads

Σύνοδος G20: Δεκαεννέα χώρες επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού

Δεκαεννέα από τις είκοσι χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20), πλην ΗΠΑ, επαναβεβαίωσαν σήμερα από την Οσάκα της Ιαπωνίας την δέσμευσή τους για την ”πλήρη εφαρμογή” της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπογράφοντες συμφωνούν επίσης στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι είναι ”αμετάκλητος” ο χαρακτήρας που έχει η συμφωνία αυτή του Παρισιού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η τελική δήλωση της G20 στην Οσάκα όσον αφορά το κλίμα είναι παρόμοια με αυτήν που είχε εκδοθεί κατά το πέρας της περσινής συνόδου της G20, αλλά φέτος εξασφαλίστηκε με δυσκολία λόγω της αντίθεσης της Ουάσινγκτον.

Αυτή συνήφθη σήμερα το πρωί έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, καθώς η Ουάσινγκτον απειλούσε να μπλοκάρει μια δήλωση παρόμοια σε μορφή με αυτήν που είχε εκδοθεί από την G20 στο Αμβούργο το 2017 και αυτήν του Μπουένος Άιρες το 2018.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, διπλωμάτες ανέφεραν την πιθανότητα να αποχωρήσουν κάποιες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική θέση. Ωστόσο και οι 19 χώρες μέλη της G20, πλην ΗΠΑ, ”επαναβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους στην συμφωνία του Παρισιού”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία.

Στο ίδιο πνεύμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η G20 θα καταλήξει όσον αφορά το κλίμα σε ένα ”κείμενο παρόμοιο” με το περσινό, έπειτα από ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία αυτή, με τη μορφή 19+1, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη 19 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, στην σημαντική συμφωνία που συνήφθη το 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2017.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.