Header Ads

Αποστολάκης: Ελλάδα και Κύπρος δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Τη θέση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πόλο σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο δεν θα δεχθούν την παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις χαρακτηρίζεται από σύνεση και αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, ήταν και παραμένει θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιζητώντας τη διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένη να προβεί σε εκπτώσεις αναφορικά με την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Αποστολάκης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα «επιθυμεί τη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα προκειμένου να αποφεύγεται αδικαιολόγητη ένταση. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων εντός του υφιστάμενου πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει τη διενέργεια γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι «βάσει και των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της στάσης εν γένει των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της διεθνούς κοινότητας, δεν θεωρώ πιθανό η Τουρκία να επιχειρήσει τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει «να υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από την πλευρά της Τουρκίας», διαβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και την επάρκεια και την ετοιμότητα για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Ως προς την πιθανότητα η Ελλάδα να μην έχει στρατιωτική στήριξη από τρίτες χώρες σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, ο ίδιος έχει «καταστήσει σαφές ότι κατ’ αρχήν πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας και σας διαβεβαιώ ότι η απρόσκοπτη υλοποίηση και τα άριστα αποτελέσματα του συνολικού φάσματος των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μας αποδεικνύει ότι είμαστε σε θέση μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, στόχος της Ελλάδας είναι η αποφυγή ενός τέτοιου σεναρίου, καθώς «αυτό που έχουμε διαμηνύσει στους φίλους και συμμάχους μας είναι ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες, διότι σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια, εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν επιλογές, καθώς θα έχει δημιουργεί μια ιδιαζόντως δύσκολη κατάσταση», όπως είπε.

Ως προς την ένταση που σοβεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, λόγω της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εξαιτίας της πρόθεσης της τελευταίας να προβεί σε αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400, o Υπουργός Άμυνας σημείωσε στο ΚΥΠΕ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν ότι, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν θα επιτρέψουν να είναι στα ίδια χέρια το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το F-35, και το πυραυλικό σύστημα των S-400».

«Αν διατηρήσουν αυτή τη στάση μέχρι τέλους, πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα προμηθευτεί τελικά τα F-35. Ωστόσο, επειδή σχετικά με αυτό το ζήτημα εμφανίζονται διάφορες επιλογές, δεν δύναται να γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η Τουρκία «προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτύχει ύφεση στις τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ», ενώ επισήμανε ότι η διαχρονική αντοχή του ΝΑΤΟ απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις «οφείλεται στην ευκολία προσαρμογής του στις εξελισσόμενες συνθήκες και στον υψηλό βαθμό θεσμικής τυποποίησης της λειτουργίας του».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο επηρεάζει πιθανή αγορά από την Τουρκία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ή του αεροσκάφους F-35, τη στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών έχει διαταραχθεί, και λόγω της μακράς περιόδου οικονομικής κρίσης που διήλθε η Ελλάδα».

«Είναι αυτονόητο πως δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες η Τουρκία. Το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η τουρκική πλευρά επικαλείται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα, αλλά στη περίπτωση που αυτοί τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η εμβέλεια τους καλύπτει και εμάς. Το αεροσκάφος F-35 είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς. Πρόκειται για μια εξαιρετική πλατφόρμα που για να αντιμετωπισθεί χρειάζονται σύγχρονα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού και το καλύτερο αντιβληματικό σύστημα. Βέβαια, πρέπει και εμείς, σταδιακά, να περάσουμε στη νέα γενιά αεροσκαφών», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.