Header Ads

Το σχέδιο για την πλήρη άρση των capital controls

Ένα ακόμα βήμα προς την οριστική άρση των capital controls σχεδιάζουν οι τράπεζες, καθώς ήδη οι κεφαλαιακοί περιορισμοί κλείνουν 4 χρόνια εφαρμογής.  

Σήμα προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. «Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος», ανέφερε ο  κ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του στο Reuters, στο περιθώριο επενδυτικού συνεδρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες έχουν ήδη χαράξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Αν και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 7 Ιουλίου καθυστέρησε την εφαρμογή του σχεδίου, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί μετά από διεργασίες μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, και πλέον  ετοιμάζεται το επόμενο βήμα το οποίο θα αφορά τη διεύρυνση του ορίου για µεταφορά ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες.

Το σχέδιο

Η νέα χαλάρωση θα προβλέπει τη διεύρυνση των ορίων για τα εμβάσματα ιδιωτών σε 6.000 ευρώ το δίμηνο, από 4.000 ευρώ που ισχύει στην παρούσα φάση. Η νέα κίνηση έχει στόχο να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητες των εταιρειών που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό.

Το καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα. Ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα. Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Περιορισµός ισχύει μόνο στα 4.000 ευρώ το δίµηνο για τις µεταφορές ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες.

Πλήρης άρση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες σχεδιάζουν σταδιακά το επόμενο διάστημα να επιτευχθεί η πλήρης άρση των capital control προκειμένου να μην υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων, γεγονός που προκαλεί εμπόδια στις σχέσεις τους με το εξωτερικό.

Αντίστοιχα, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα βοηθήσει προκειμένου η χώρα να λάβει την επενδυτική διαβάθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι τράπεζες, όσο και η αγορά είναι έτοιμες προκειμένου να προχωρήσουν στο τελευταίο βήμα για την πλήρη άρση των περιορισμών, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις τοποθετούνται για την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να αποφευχθεί μια αναταραχή εξαιτίας της προεκλογικής έντασης.

Αλέξανδρος Κλώσσας
Από το Blogger.