Header Ads

Ο Πούτιν αποφάνθηκε: Οι φιλελεύθερες αξίες έχουν τελειώσει - Και ο Τουσκ δεν κρατήθηκε

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν την παραμονή της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times και φαίνεται πως επιβεβαίωσε όλους εκείνους που συνδέουν εδώ και καιρότο Κρεμλίνο με την δυναμική επανεμφάνιση λαϊκιστικών, αντιδημοκρατικών δυνάμεων σε χώρες της Ευρώπης. 

Στη συνέντευξή του, ούτε λίγο- ούτε πολύ υποστήριξε πως ο φιλελευθερισμός, η κυρίαρχη δηλαδή ιδεολογία στη Δύση μετά το 1945,  (που εκτός από οικονομικές πολιτικές συνδέεται με αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα όλων ενώπιον στο νόμο, η συναίνεση) είναι «παρωχημένος». 

Τα σχόλια του όμως δεν έμειναν αναπάντητα αφού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε σε υψηλούς τόνους - και διόλου διπλωματικούς- επικρίνοντας έμμεσα  αλλά πολύ ξεκάθαρα το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία.

Η «φιλελεύθερη ιδέα» όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος «δεν έχει πλέον καμία χρησιμότητα» καθώς, όπως ισχυρίζεται, οι πολίτες έχουν στραφεί κατά της μετανάστευσης, των ανοιχτών συνόρων και της πολυπολιτισμικότητας. Οι δηλώσεις του, θυμίζουν αυτές άλλων ηγετών, όπως τονίζουν οι Financial Times, όπως του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτρο Όρμπαν και της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι αλλά και των ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

«[Οι φιλελεύθεροι] δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύουν τίποτα και σε κανέναν, όπως προσπαθούσαν να κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες» υποστηρίζει ο Πούτιν ο οποίος μάλιστα επέκρινε την απόφαση της γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελας Μέρκελ να δεχθεί 1000.000 σύριους πρόσφυγες κάνοντας λόγο για «μεγάλο λάθος» ενώ την ίδια στιγμή εξήρε των προσπαθειών του Τραμπ να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό. 

Μάλιστα υποστήριξε πως αυτές οι προοδευτικές ιδέες κατά βάση υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα. «Πως οι μετανάστες μπορούν να σκοτώνουν, να λεηλατούν, να βιάζουν ατιμώρητοι επειδή τα δικαιώματά τους ως πρόσφυγες πρέπει να προστατεύονται». Και συνέχισε: «Κάθε έγκλημα πρέπει να τιμωρείται. Τα φιλελεύθερα ιδεώδη είναι πλέον παρωχημένα» και «είναι αντίθετα προς τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού».

Ο Τουσκ απαντά με καρφιά για «αυταρχισμό», «ολιγάρχες» και «προσωπολατρεία» 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ήταν ο πρώτος που σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Πούτιν σε μια όχι και τόσο διπλωματική γλώσσα και με αρκετά σαρκαστικό ύφος.

Όπως είπε λοιπόν, επειδή δεν μπορούσε να κοιμηθεί εξαιτίας της αλλαγής ζώνης ώρας κατάφερε να διαβάσει όλη τη συνέντευξη του Πούτιν. Και προφανώς είχε πολλά να πει. 

«Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι, υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία», ανέφερε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

«Όποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι απαρχαιωμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι απαρχαιωμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι απαρχαιωμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρχαιωμένα», αντέτεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Γα εμάς στην Ευρώπη, πρόκειται για θεμελιώδεις, ζωτικές αξίες», συνέχισε ο Τουσκ· απεναντίας, είναι «ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και ο νόμος των ολιγαρχών που είναι στ′ αλήθεια απαρχαιωμένα φαινόμενα, έστω κι αν μπορεί να μοιάζουν μερικές φορές να φέρνουν αποτέλεσμα».

Πηγή: Financial Times

 

Newsoom / HuffPost Greece
Από το Blogger.