Header Ads

Δακρυγόνα και χρήση βίας κατά τη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων εναντίον ακτιβιστών της ΛΟΑΤ κοινότητας, που αψήφησαν την απαγόρευση να πραγματοποιήσουν Πορεία Υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη ―πορεία που απαγορεύεται στην πρωτεύουσα για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στη Λεωφόρο Ιστικλάλ και στην πλατεία Ταξίμ, όπου οι διοργανωτές της Istanbul LGBT + Pride Week είχαν αρχικά προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν πορεία.

Η ετήσια Πορεία Υπερηφάνειας απαγορεύτηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης για πέμπτη συνεχή χρονιά, αλλά η αστυνομία είχε επιτρέψει μια συγκέντρωση σε παρακείμενο δρόμο, όπου έγινε μια δήλωση από τους διοργανωτές.

Έτσι η πορεία που άλλοτε συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη λεωφόρο Ιστικλάλ, είχε σήμερα μόλις κάποιες εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν σε παρακείμενο δρόμο της συνοικίας Μπέγιογλου υψώνοντας σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και φωνάζοντας συνθήματα όπως ”Όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό” και ”Δεν θα σιωπήσουμε”.

Οι διοργανωτές της πορείας είπαν ότι είχαν επιτύχει μια συμφωνία με την αστυνομία που τους επέτρεπε να διαβάσουν μια δημόσια δήλωση και μετά να διαλυθούν ειρηνικά. Αλλά επέκριναν την απαγόρευση της πορείας από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ως παράνομη και μεροληπτική.

Τελικά, η ΛΟΑΤ κοινότητα της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκε για μια μικρή πορεία που τελείωσε με τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, μετά την απαγόρευση της κινητοποίησης. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος κόσμου που συμμετείχε.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την απαγόρευση της Πορείας Υπερηφάνειας, με τις αρχές να δηλώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη.

″Είναι μια μάταιη απόπειρα να διαγραφεί από τη δημόσια σφαίρα μια ομάδα που, στα μάτια του κυβερνείου, θεωρείται ‘κοινωνικά απωθητική’”, δήλωσε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση.

Πολλοί δήμοι της περιφέρειας αυτής, που διοικούνται από την αντιπολίτευση, όπως το Καντίκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη και η Ντάτσα στη νοτιοδυτική Τουρκία, ανάρτησαν μηνύματα στο Twitter υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Οι κυβερνήτες στην περιοχή της Σμύρνης και της νότιας επαρχίας της Αττάλειας απαγόρευσαν επίσης όλες τις εκδηλώσεις των ΛΟΑΤ στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία.

Η Πορεία Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης, αν και απαγορεύεται εδώ και πέντε χρόνια, διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2003.

Η τελευταία πορεία για τη διεξαγωγή της οποίας είχε δοθεί άδεια από τις αρχές, το 2014, είχε δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις των ΛΟΑΤ.

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία, αλλά η κοινότητα των ΛΟΑΤ υφίσταται συχνά παρενοχλήσεις και επιθέσεις.

 

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.