Header Ads

«Τσέρνομπιλ στον πάγο»: Η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει πλωτό πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική

Τον επόμενο μήνα, η Ρωσία θα στείλει ένα πλωτό πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που ονομάζεται Akademik Lomonosov στην Άπω Ανατολή μέσω της Βόρειας Θάλασσας. Ο πυρηνικός σταθμός βρισκόταν υπό κατασκευή δύο ολόκληρες δεκαετίες.

Η αποστολή είναι μέρος της φιλοδοξίας της Ρωσίας να φέρει ηλεκτρική ενέργεια σε μια περιοχή που είναι πλούσια σε ορυκτά. Η πλατφόρμα έχει μήκος 144 μέτρα και είναι βαμμένη στα χρώματα της ρωσικής σημαίας και θα επιπλέει στο λιμάνι Pevek μιας μικρής αρκτικής πόλης, 4000 μίλια μακριά από την Μόσχα.

Σκοπός του θα είναι να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τους γύρω οικισμούς και εταιρείες που εξάγουν υδρογονάνθρακες και πολύτιμους λίθους στην περιοχή Chukotka.

Το πυρηνικό εργοστάσιο θα είναι το βορειότερο λειτουργικό εργοστάσιο στον κόσμο και αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής καθώς 2 εκατομμύρια Ρώσοι κατοικούν στην περιοχή.

Στην θεωρία, οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί αποτελούν έναν καλό τρόπο να συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. 

Ωστόσο, η ιδέα, ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην Αρκτική Θάλασσα έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι το έχουν ονομάσει πλωτό «Τσέρνομπιλ», προκαλώντας τις αντιδράσεις των μηχανικών της πλωτής πλατφόρμας.

«Είναι τελείως αβάσιμο και άδικο να συγκρίνουμε αυτά τα δύο πρότζεκτ. Ο τρόπος λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων είναι τελείως διαφορετικός», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός για την προστασία του περιβάλλοντος, Βλαντιμίρ Ιρίμινκου.

«Αυτό που συνέβη στο Τσέρνομπιλ δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Το πυρηνικό εργοστάσιο θα βρίσκεται στα ύδατα της Αρκτικής και θα δροσίζεται συνεχώς. Δεν θα υπάρξει έλλειψη κρύου νερού.

Η ίδια από μόνης της δεν είναι κάτι καινούριο. Το 1960, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα εγκατεστημένο σε πλοίο στο κανάλι του Παναμά για σχεδόν μια δεκαετία.

Όταν συνέβη η καταστροφή του Τσέρνομπιλ η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας βρέθηκε αντιμέτωπη με δημόσιες ερωτήσεις που αποφορούσαν το πυρηνικό εργοστάσιο ενώ για δεκαετίες ολόκληρες η κατασκευή πυρηνικών σταθμών είχε σταματήσει.( Το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ παρήγαγε έως 4.000 μεγαβατώρες ενώ το πλωτό εργοστάσιο έχει δύο αντιδραστήρες που παράγουν 35 μεγαβατώρες το καθένα).

«Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο αυτοί οι δύο αντιδραστήρες θα βρίσκονταν εντός της πόλης αλλά αυτό που συνέβη στο Τσέρνομπιλ έβαλε εμπόδια σε αυτό. Οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργεί η πυρηνική ενέργεια και ότι αυτοί οι σταθμοί είναι σχεδιασμένοι διαφορετικά. Αλλά είναι αδύνατο να τους το εξηγήσεις αυτό».

Η έκρηξη στο Τσερνομπίλ προκάλεσε άμεσα περίπου 31 θανάτους, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. Ακόμα δεν είναι γνωστός ο τελικός απολογισμός των νεκρών, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης στην ακτινοβολία.

Παρόλο που ο ΟΗΕ προέβλεψε έως και 9.000 σχετικούς θανάτους από καρκίνο το 2005, η Greenpeace εκτιμά αργότερα μέχρι 200.000 θανάτους, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την καταστροφή.

Πηγή: CNN

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.