Header Ads

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Οι υποψήφιοι αλλιώς - Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ΝΔ - Βόρειος Τομέας Β' Αθηνών

Video: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

  

Μετά από ένα διάστημα αποχής από την ενασχόληση με τα κοινά, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος επανέρχεται δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος με τη ΝΔ στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Μέσω των ερωτήσεων που του έθεσε η HuffPost - επιχειρώντας να αποφύγουμε τετριμμένες ερωτήσεις που κατά κανόνα υποβάλλονται σε υποψήφιους βουλευτές - αποκαλύπτονται στοιχεία του χαρακτήρα του και η προσωπική στάση του απέναντι σε μείζονα προβλήματα. Μία από τις ερωτήσεις μας είχε σχέση με το κόστος της προεκλογικής του καμπάνιας. Διαβάστε την απάντηση του...

HuffPost: Ποια μεταρρύθμιση έχει καθυστερήσει περισσότερο στην Ελλάδα;

ΘΡ: Θωρώ ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει περισσότερο στην Ελλάδα αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γεγονός για το οποίο ασφαλώς και η δική μας παράταξη φέρει ευθύνη, παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει  σε αξιολόγηση των δομών του δημοσίου και να προβεί σε μια ορθολογική κατανομή του προσωπικού, ώστε να καλυφτούν κατάλληλα οι θέσεις όπου υπάρχει πραγματική  ανάγκη, φυσικά χωρίς να γίνει καμία απόλυση.

Νομίζω πως ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης είναι- αξιοποιώντας κι όλες τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής- να φτιάξει ένα σύγχρονο, λειτουργικό  και αποτελεσματικό κράτος, φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, με όσο το δυνατόν λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια.

 

HuffPost: Αισθάνεστε ότι είναι απαραίτητο να δηλώνει ο υποψήφιος ότι είναι αριστερός, δεξιός ή κεντρώος;

ΘΡ: Υπάρχει μια ευρεία θεωρητική συζήτηση για το αν και κατά πόσο η διαχωριστική γραμμή Δεξιά-Αριστερά εξακολουθεί να ισχύει στις μέρες μας.

Θεωρώ ότι ασφαλώς μετά την πτώση  του υπαρκτού σοσιαλισμού και την κατάρρευση του Ψυχροπολεμικού status quo υπήρξαν σημαντικές ανακατατάξεις στο πεδίο των πολιτικών ιδεολογιών.

Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και στην Ελλάδα ότι οι αριστερές ιδεοληψίες μπορούν να ακούγονται ευχάριστες στα αυτιά κάποιων σε επίπεδο ρητορικής όταν όμως συγκρούονται με την πραγματικότητα, πάντα νικάει  η πραγματικότητα. Ο φιλελεύθερος καπιταλισμός είναι  πράγματι ένα σύστημα με μεγάλη αφομοιωτική δύναμη. 

Παρόλα αυτά θεωρώ σημαντικό τον ιδεολογικό προσδιορισμό των πολιτικών, με τις ανάλογες μεταβολές που υφίστανται οι ιδεολογίες στην εκάστοτε ιστορική συγκυρία. Εγώ για παράδειγμα αυτοπροσδιορίζομαι ως ένας φιλελεύθερος κεντροδεξιός πολιτικός, προκειμένου να δώσω ένα κατά το δυνατόν σαφές στίγμα των αρχών και των αξίων που πρεσβεύω.

Κεντρικός «παίκτης» στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, εδώ ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

HuffPost: Κοστίζει ακριβά η προσωπική προεκλογική σας καμπάνια;

ΘΡ: Η άποψη μου είναι πως η προεκλογική καμπάνια ενός υποψηφίου πρέπει να στηρίζεται στην προσωπική επαφή με τους πολίτες. Προσωπικά προσπαθώ να συνομιλήσω με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ προκειμένου να αφουγκραστώ τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Από τη στιγμή που αποφασίζεις ν’ ασχοληθείς με τα δημόσια πράγματα θέτεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος. Συνεπώς μια προεκλογική εκστρατεία δεν μπορεί να διεξαχθεί αφ υψηλού και σε απόσταση από την κοινωνία. Σίγουρα υπάρχουν κάποια αντικειμενικά έξοδα που ένας υποψήφιος οφείλει να καλύψει, αλλά δεν νομίζω πως το ζητούμενο είναι μια μεγαλεπήβολη και «φανταχτερή» προεκλογική εκστρατεία. Άλλωστε στην εποχή του διαδικτύου όλα είναι πιο οικονομικά πια. Ο σκοπός είναι να επικοινωνήσεις με τους πολίτες επί της ουσίας.

 

HuffPost: Τι δουλειά κάνατε πριν και τι σκοπεύετε να κάνετε μετά την πολιτική;

ΘΡ: Ξεκίνησα να εργάζομαι από 18 ετών ως δημοσιογράφος και μάλλον όλοι αναγνωρίζουν πως είχα μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Από πολύ νέος έγινα πολιτικός συντάκτης στην Ελευθεροτυπία ενώ υπήρξα από τα ιδρυτικά στελέχη τόσο του πρώτου μη κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού (Αθήνα 9,84) , όσο και του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού (MEGA) , και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις.

Μετά την ενασχόληση μου την πολιτική, εργάστηκα στον εκδοτικό οίκο «Έναστρον», παραλλήλως έκανα το διδακτορικό μου στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δίνω διαλέξεις στο Pepperdine university of California, έγινα καθηγητής Επικοινωνίας και Ιστορίας των ΜΜΕ στο European University of Cyprus και εργάστηκα ως σύμβουλος επικοινωνίας, στρατηγικής και διαχείρισης Κρίσεων στην Κύπρο.

HuffPost: Ποιον πολιτικό σας αντίπαλο εκτιμάτε περισσότερο και γιατί;

ΘΡ: Εκείνον που έχει το ήθος να μην εμπλέκει την πολιτική με προσωπικές επιθέσεις. Έχοντας δεχθεί πολλές τέτοιες τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου εκτιμώ πια λίγους από το άλλο στρατόπεδο -είτε του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, είτε του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα- ο οποίοι στάθηκαν με σοβαρότητα στο πολιτικό επιχείρημα και όχι σε φτηνή παραφιλολογία.

Σε παλαιότερο στιγμιότυπο εδώ, μαζί με την σύζυγό του και γνωστή δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα, το 2014.

 

Και μία απάντηση σε «τηλεοπτικό χρόνο»... 

HuffPost: Τι θα λέγατε μέσα σε ένα λεπτό για να πείσετε τον ψηφοφόρο της εκλογικής σας περιφέρειας;

Η μακρά διαδρομή του Θόδωρου Ρουσόπουλου περιλαμβάνει αμέτρητα επεισόδια...στην πολτική και στη δημοσιογραφία. Ελάχιστα, ίσως, από αυτά «χώρεσαν» σε ένα από τα προεκλογικά βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

Πάνος Τουμάσης
Από το Blogger.