Header Ads

Εκλογές στην Αλβανία: Η Χιμάρα απέχει από τις κάλπες

Μια μεγάλη ημέρα αποδεικνύεται η σημερινή για τον ελληνισμό της Χιμάρας. Καθώς η ψηφοφορία για την εκλογή του κυβερνητικού υποψηφίου δημάρχου έληξε, η συμμετοχή του ελληνισμού κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η πολιτική οργάνωση Ομόνοια είχε τοποθετήσει παρατηρητές έξω από όλα τα εκλογικά κέντρα που από την έναρξη της διαδικασίας κατέγραφαν την προσέλευση του κόσμου με ακρίβεια. Συγκεκριμένα στις 17.30 τοπική ο αριθμός των ψηφισάντων δεν ξεπερνούσε τους 2500, ήτοι 10,5% του εκλογικού σώματος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2015 είχαν συμμετάσχει 8600 ψηφοφόροι εκ των οποίων ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε λάβει 4600 ψήφους. Άρα υπολείπεται ο κύριος Γκόρος και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 2.200 ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη επίδοσή τους. Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των μελών των εφορευτικών επιτροπών να μην διαρρεύσει το ποσοστό της συμμετοχής.

Η Ομόνοια έχει στείλει 200 δικούς τους ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν ψηφίσει άκυρο, κάτι που περιμένουμε να αποτυπωθεί στην υποτιθέμενη καταμέτρηση. «Ακόμα και πριν την λήξη της εκλογικής διαδικασίας έξω από τα εκλογικά κέντρα δεν υπήρχε ψυχή», αναφέρει το μήνυμα της πολιτικής οργάνωσης.

Μοναδική παραφωνία ήταν το χωριό Δρυμάδες όπου οι εναπομείναντες γέροντες πιέστηκαν και παρασύρθηκαν από τον δημογέροντα του χωριού ο οποίος βρισκόταν διαρκώς έξω από το εκλογικό κέντρο συνεπικουρούμενος από μπράβους των καταπατητών των οικοπέδων που ξεπλένουν τα χρήματα της αλβανικής μαφίας.

«Σε μία τόσο στημένη διαδικασία δεν έχει καμία σημασία το αποτέλεσμα και η συμμετοχή που θα ανακοινωθεί από την μονοκομματική εφορευτική επιτροπή. Οποιοσδήποτε κινήθηκε στην πόλη είδε την απροθυμία του κόσμου, τα άδεια εκλογικά κέντρα και την νευρικότητα των στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Φαίνεται ξεκάθαρα για ποιον λόγο αφαιρέθηκε από τον πρόεδρο της Ομόνοιας, το δικαίωμα συμμετοχής στην σημερινή διαδικασία κατά την οποία ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν είχε καμία πιθανότητα εκλογής σε μια κανονική εκλογική μάχη», αναφέρεται επίσης στο μήνυμα της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ίδια χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται και στους δήμους Δρόπολης και Φοινίκης όπου ο ελληνισμός επίσης αρνείται μαζικά να αποδεχθεί τις μονοκομματικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αφορμή την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στην Αλβανία. Περίπου 14 χιλιάδες άντρες της αστυνομίας ανέλαβαν την τήρηση της τάξης σε 5400 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.