Header Ads

Τα δεδομένα της κλιμακούμενης σχέσης Ιράν - ΗΠΑ

Δεδομένα της κλιμακούμενης σε ένταση σχέσης Ιράν ΗΠΑ όπως διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

– Οι ΗΠΑ έστειλαν ενισχύσεις τόσο στον 6ο στόλο όσο και στον 5ο στόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και  του Κόλπου αντίστοιχα. 1000 και πλέον στρατιώτες, ελικοφόρα osprey, συστοιχίες patriot κ.α. 

– To Ισραήλ και η Σ.Αραβία δήλωσαν απευθείας πώς δεν θα αφήσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα όταν η Τεχεράνη τόνισε πώς θα εκκινήσει εκ νέου την διαδικασία για εμπλουτισμό ουρανίου, κατά παράβαση απόφασης του Σ.Α. του ΟΗΕ.

– Το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις πωλήσεις πετρελαίου στο Ιράν υπολογίζεται πώς έχει επιφέρει ζημιά δεκάδων δισ. δολαρίων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς πολλές χώρες που ήταν πελάτες του, έχουν αναζητήσει αλλού αγορά λόγω του φόβου επιβολής μέτρων από τις ΗΠΑ εναντίον τους.

– Στο εσωτερικό του Ιράν υπάρχει μια συνεχής κρίση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, όμως εδώ και λίγους μήνες αυτό έχει επιβαρυνθεί με μια οικολογική κρίση λόγω ξηρασίας και ξαφνικών βροχοπτώσεων. Παρά το παράδοξο του πράγματος, το πρόβλημα βρίσκεται σε ελλείπεις υποδομές που αδυνατούν να διαχειριστούν τα υδάτινα αποθέματα. Αυτό ήδη ταλανίζει το Ιράν, αφού έδωσε μόλις πρόσφατα 10 δισ. δολάρια για επανορθώσεις σε κάθε επίπεδο. Η ανεπάρκεια σε νερό πέρα από ότι επιφέρει σε πολίτες, έχει και σοβαρό αντίκτυπο στη βιομηχανία της χώρας σε κάθε τομέα.

– Η Ρωσία δήλωσε πως δεν θα δώσει S400 στο Ιράν και γενικώς απέχει εμφανώς να στηρίξει το Ιράν σ’ αυτή του την πολιτική. Παρόλα αυτά, έκανε μια ισχυρή δήλωση μέσω του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Ryabkov πώς οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μ. Ανατολής με τις πολεμικές τακτικές τους.

– Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν άμεσα σχεδόν να αλλάξουν το νομοσχέδιο του 2001 που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκκινήσει πόλεμο χωρίς άδεια του Κογκρέσου με αιτιολογία την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

– Οι ΗΠΑ περάσαν την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν και την Χεζμπολάχ στην λίστα διεθνών τρομοκρατών.

– Οι πολλαπλές επιθέσεις σε τάνκερ το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχύσει την παρουσία σε πλωτά και ιπτάμενα μέσα των ΗΠΑ και του ΗΒ στην περιοχή. Η κατάρριψη του UAV πάνω από τον εναέριο χώρο της Υεμένης (!!) προφανώς δείχνει και την ένταση.

 

 

Πρώτη δημοσίευση στο Geopolitics and Daily News

Αλέξανδρος Νίκλαν
Από το Blogger.