Header Ads

Γιατί αυτά τα φιστίκια χρειάζονται την προστασία της αστυνομίας

Ο διοικητής της αστυνομίας, Νικόλο Μοράντι, λέει ότι ο  ίδιος και οι συνάδελφοί του προετοιμάζονται ήδη για τον Σεπτέμβριο. Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί θα περιπολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τα μεσάνυχτα. Και αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσουν και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Οι περιπολίες  θα γίνονται στους πρόποδες της Αίτνα , στη Σικελία. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η αστυνομία ήδη  ετοιμάζεται για τη φετινή συγκομιδή φιστικιών.

Στην Σικελία καλλιεργείται η πιο ακριβή ποικιλία φιστικιών, το πράσινο φιστίκι του Μπρόντε (Pistacchio Verde di Bronte).

Ονομάζονται και ο «πράσινος χρυσός της Σικελίας», αφού ένα κιλό φιστικιού, χωρίς το κέλυφος, συνήθως κοστίζει 15,50 ευρώ. Δηλαδή στο διπλάσιο της τιμής των φιστικιών που παράγονται σε ΗΠΑ και Ιράν, τους δύο μεγαλύτερους  παραγωγούς φιστικιών παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι το φιστίκι δίνει στην οικονομία του Μπρόντε πάνω από 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο Εκρίκο Σιμπάλι, πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συνεταιρισμού Consorzio di Tutela, λέει στο BBC ότι υπάρχουν 230 εξουσιοδοτημένοι γεωργοί στην περιοχή του Μπρόντε, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Και όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να κλέψουν τον «πράσινο χρυσό της Σικελίας». Ειδικά την περίοδο της συγκομιδής, οι επίδοξοι κλέφτες αυξάνονται.

Η φιστικιά είναι ένα δέντρο που παράγει καρπούς κάθε δεύτερη χρονιά και φέτος είναι χρονιά συγκομιδής. Το 2009, είχαν κλαπεί τη  διάρκεια της συγκομιδής πάνω από 300 κιλά φιστικιών, με σημερινή αξία 4.600 ευρώ. Τότε ο δήμαρχος τους Μπρόντε ζήτησε από την αστυνομία να επέμβει και να προστατέψει τους παραγωγούς.

Έτσι, από το 2011, η αστυνομία αύξησε τις περιπολίες και άρχισε να χρησιμοποιεί και τα ελικόπτερα.

Εάν όλα πάνε καλά, οι παραγωγοί ελπίζουν ότι η φετινή σοδιά θα ξεπεράσει αυτή του 2017, που ήταν 1.250 τόνοι. Ελπίζουν επίσης να αυξηθούν και οι εξαγωγές, που ήδη είναι αυξημένη αφού εξάγεται το 80% της συνολικής  παραγωγής. Μεγαλύτεροι «πελάτες» είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.  

Οι φιστικιές, που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, ήρθαν για πρώτη φορά στο ηφαιστειακό έδαφος της Σικελίας από τους Μαυριτανούς, οι οποίοι κατέλαβαν το ιταλικό νησί κατά τον 9ο-11ο αιώνα.

Σήμερα οι καρποί μαζεύονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, ένα-ένα με το χέρι. Οι αγρότες καθ’ όλη την περίοδο της συγκομιδής, μένουν στις καλύβες δίπλα στην πολύτιμη καλλιέργεια τους. Μόλις μαζευτούν, καθαρίζονται και τα αφήνουν στον ήλιο για τρεις μέρες να ξεραθούν. Κάθε βράδυ τα μαζεύουν για να τα προστατέψουν από την υγρασία, και την ημέρα πάλι κάτω από τον ήλιο. Και φυσικά πρέπει να δράσουν άμεσα σε περίπτωση βροχής για να προστατεύουν τον πράσινο χρυσό τους.

Και αφήνουν την αστυνομία να τον προστατέψει από τους επίδοξους κλέφτες.  

Πηγή: BBC

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.