Header Ads

Ευρωεκλογές, Μονμάρτη και Game of Thrones

Ήταν μία νύχτα πρεμιέρας. Θριαμβευτική. Το προεξοφλώ, χωρίς να περιμένω καν τις τηλεοπτικές μετρήσεις ή τα επίσημα στοιχεία.

Είναι βέβαιο, ότι πολλές χιλιάδες οθόνες άναψαν χθες βράδυ με την προσμονή του τελευταίου κύκλου της περιπετειώδους σειράς. 

Δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω το πρώτο επεισόδιο. Δεν το υποτιμώ. Ίσως το πετύχω στο μέλλον. Φίλοι και συνάδελφοι με παροτρύνουν. Λένε ότι το σενάριο προσφέρει και αγωνία - και ίντριγκα - και βία - και σεξ. Δεν ακούγεται άσχημο.

Και πάντως, ακούγεται περισσότερο ενδιαφέρον από το σενάριο που έφτιαξε χθες η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κάτι μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και άστοχης φάρσας: Εξάρχεια, όπως Μονμάρτη.

Τόσο άστοχος τίτλος, δεν θα περνούσε με τίποτα στον εκλεπτυσμένο γαλλικό κινηματογράφο. Εκεί που ο χωροφύλακας Λουί ντε Φυνές κατέπλησσε με την σπιρτάδα του και με την υπερκινητική κωμική του δεινότητα.

Είναι σα να τον βλέπω μπροστά μου. Με γουρλωμένα τα μάτια και μισάνοιχτο στόμα να βηματίζει και να επαναλαμβάνει την ατάκα: «Exarchie...mais oui! Au centre de la culture!»

Πιθανόν τότε, κάποιος να χαμογελούσε. Όχι για την ατάκα, αλλά χάρη στο σπάνιο ταλέντο του. Είχε πολλές τέτοιες στιγμές ο εκ των βασιλέων της γαλλικής κωμωδίας. 

 Η υπερβολή είναι μία από τις κλασικές συνταγές στις κωμωδίες. Ο θεατής την αντιλαμβάνεται και την προβλέπει, ωστόσο την βρίσκει συχνά διασκεδαστική. 

Το ίδιο ισχύει ενίοτε και στην πολιτική. Ενα υπερβολικό λεκτικό σχήμα είναι πάντοτε αναμενόμενο, όταν οι πολιτικοί πασχίζουν να επιβάλουν την επιχειρηματολογία τους. Τα παραδείγματα που επικαλούνται δεν είναι πάντοτε επιτυχημένα (τα τελευταία 24ωρα γίνονται επεισόδια κάθε βράδυ γύρω από τα Εξάρχεια).    

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, η κυρία Παπακώστα ατύχησε. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ότι ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πολλούς λόγους να αγωνιά - παραμονές εκλογών. Δεν διαθέτει κομματική «ομπρέλα» και είναι εύλογη η αγωνία της, εάν θα μπορέσει να ανατρέψει τα προγνωστικά. Δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση που να της δίνει σοβαρές πιθανότητες επανεκλογής.

Αυτό είναι πρόβλημα που ίσως απασχολεί την κυρία Παπακώστα. 

Για τους υπόλοιπους, μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα ζήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες, προβλέπεται πολύ...Game of Thrones και Λουί ντε Φυνές. Mε ελάχιστες δόσεις μετριοπάθειας και αυτοσυγκράτησης.

Αντώνης Φουρλής
Από το Blogger.