Header Ads

Σουδάν: Οι διαδηλωτές συνεχίζουν την πίεση. Παραίτηση του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του Σουδάν παραιτήθηκε το Σάββατο, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, μία ημέρα μετά την αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Άμυνας από τη θέση του μεταβατικού ηγέτη ύστερα από την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις απαιτήσεις για αλλαγή.

Ο Σαλάχ Αμπντάλα Μοχάμεντ Σάλεχ, γνωστός ως Σάλαχ Γκος, που ηγήθηκε της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας και ήταν κάποτε το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα μετά τον Μπασίρ, θεωρήθηκε υπεύθυνος από τους διαδηλωτές για θανάτους διαδηλωτών που απαιτούσαν να λάβει τέλος η διακυβέρνηση από τον στρατό.

Ο υπουργός Άμυνας Αουάντ Ιμπν Άουφ παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου αργά την Παρασκευή, μετά από μόλις μια ημέρα στο πόστο, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούσαν ταχύτερες πολιτικές αλλαγές.

Ο νέος επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, υποστράτηγος Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν Αμπντελραχμάν, αποδέχτηκε την παραίτηση του Γκος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SUNA το Σάββατο. Ο Μπουρχάν είναι ένας αξιωματικός του στρατού που θεωρείται πως είναι πιο έτοιμος να μιλήσει με τους διαδηλωτές.

Ήταν ο τρίτος ανώτερος στρατηγός στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν, και είναι σχετικά άγνωστος στον δημόσιο βίο. Ως επικεφαλής του στρατού ξηράς του Σουδάν επέβλεπε τα στρατεύματα που συμμετείχαν στον πόλεμο στην Υεμένη, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Έχει στενές σχέσεις με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Περσικού Κόλπου.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.