Header Ads

Τα θέρετρα χειμερινού σκι στις Αλπεις κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Τα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης που προσελκύουν χιλιάδες λάτρεις του χειμερινού σκί κάθε χρόνο, βρίσκονται κάτω από σοβαρή απειλή, λόγω των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, στις επόμενες δεκαετίες, τα βουνά να μείνουν χωρίς χιόνι. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως ακόμα και αν υπάρξει ραγδαία μείωση των εκπομπών ρύπων, η υπερθέρμανση που ήδη έχει δημιουργηθεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις Αλπεις, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 4.000 παγετώνες που τις καλύπτουν, να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί κατά 2/3 έως το 2100. Αν μάλιστα η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, με τους δείκτες των εκπομπών ρύπων να συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, τότε μέχρι το τέλος του αιώνα, οι Αλπεις, θα πάψουν να έχουν χιόνι.

Ο Διδάκτωρας Χάρι Ζεκολάρι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ντέλφτ της Ολλανδίας, που ηγήθηκε της συγκεκριμένης έρευνας, μιλώντας στη εφημερίδα Independent, σχολίασε πως «Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρούμε σημαντική μείωση στον όγκο των παγετώνων». 

Υποστήριξε μάλιστα πως, «ακόμα και αν καταφέρουμε να κρατήσουμε την υπερθέρμανση σε χαμηλά όρια για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τους όποιους παγετώνες, η περιοχή θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες αλλαγές». 

Το πιο σημαντικό στοιχείο, στο οποίο κατέληξε η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Διδάκτωρα Ζεκολάρι είναι το γεγονός, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα το αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία, παρά το γεγονός πως οι Αλπεις αποτελούν προορισμό καθ′ όλη την διάρκεια του χρόνου, αφού αυτή αποτελεί μία πολύ μικρή παράμετρο της όλης εξίσωσης.

Το στοιχείο που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό είναι πως η απώλεια των πάγων, θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στα αποθέματα νερού όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε βουνά άλλων χωρών όπως αυτά της Λατινικής Αμερικής, όπου οι ελλείψεις νερού, αποτελούν πραγματική απειλή.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Cryoshere, αν και το μέλλον των παγετώνων είναι αβέβαιο, υπάρχει ακόμα ελπίδα γα μειωμένες απώλειες.

Πηγή: Independent 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.