Header Ads

Πόσο κοστίζει ένα βασιλικό μωρό και πόσα κερδίζει η βρετανική οικονομία από τη γέννησή του

H έλευση ενός μωρού είναι αναμφισβήτητα ένα χαρμόσυνο γεγονός. Όταν δε μιλάμε για τα μωρά οίκων βασιλικών οικογενειών η χαρά πολλαπλασιάζεται αφού η γέννηση απασχολεί εκατομμύρια υπηκόους. Και όταν πια πρόκειται για τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου με την επιρροή της Κοινοπολιτείας να εκτείνεται σε 53 χώρες, που αποτελούσαν πρώην βρετανικές αποικίες, μιλάμε για περίπου 2,5 δισεκατομμύρια πολίτες. Την εποχή δε των social media η φρενίτιδα για ό,τι συμβαίνει στον Οίκο του Γουίνδσορ απασχολεί συχνά και εκατομμύρια μη υπηκόους ανά τον κόσμο.

Βέβαια η γέννηση ενός «βασιλικού μωρού» δεν είναι μια απλή υπόθεση και σίγουρα όχι φτηνή.

Όπως γράφει το Business Insider η ανατροφή καθενός εκ των τριών παιδιών του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ θα κοστίσει περίπου 700.000 λίρες. Συνολικά δηλαδή 2,1εκατ. δολάρια συνολικά. Αυτό τη στιγμή που το κόστος μέσης ανατροφής ενός παιδιού στη Βρετανία υπολογίζεται στο 1/3. Γι αυτό και τώρα που πλησιάζει η γέννηση του πρώτου παιδιού του Δούκας και της Δούκισσας του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν έχουν ανάψει και οι συζητήσεις για το κόστος του χαρμόσυνου γεγονότος.

Την ίδια στιγμή όμως οι γάμοι και οι γεννήσεις στους κόλπους της βασιλικής οικογένειες αποφέρουν και ζεσταίνουν και την πραγματική οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για παράδειγμα η γέννηση του μικρού Τζορτζ, του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ , Κέιτ ενίσχυσε την πραγματική οικονομία της Βρετανίας με 240 εκατ λίρες όπως φαίνεται και στο infographic του Statista. 

 

Infographic: The economic effect of royal babies | Statista You will find more infographics at Statista

Συγκεκριμένα 87εκατ αφορούν διάφορους εορτασμούς και εκδηλώσεις (υπολογίζονται οι δαπάνες σε ποτά και φαγητό), 80 εκατ λίρες τα σουβενίρ που πολλοί θέλησαν να αποκτήσουν και 76 εκατ λίρες αφορούν τις αγορές βιβλίων, dvds κ.α.

Για να αντιληφθεί κανείς τη φρενίτιδα που μπορεί να συνοδεύει τη γέννηση ενός βασιλικού μωρού αρκεί να αναλογιστεί πως 100.000 άνθρωποι από 183 χώρες επισκέφθηκαν μέσα σε 24 ώρες την ιστοσελίδα της εταιρείας που πουλούσε την κουβέρτα στην οποία ήταν τυλιγμένη κατά την παρθενική της εμφάνιση η πριγκίπισσα Σάρλοτ, επίσης κόρη του Γουίλιαμ και της Κέιτ. Φυσικά η κουβέρτα ήταν sold out μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Ακόμη και η γέννηση του τρίτου παιδιού του ζεύγους, του μικρού Λούι επηρέασε σημαντικά την βρετανική οικονομία αφού επίσης για εορτασμούς, σουβενίρ, βιβλία, περιοδικά δαπανήθηκαν συνολικά 54 εκατ λίρες.

Αντίστοιχα κερδοφόροι είναι και οι βασιλικοί γάμοι. Αυτός του Χάρι και της Μέγκαν έφερε πωλήσεις 120εκατ λιρών (45 εκατ. στον κλάδος της ένδυσης, 35 εκατ σε εορτασμούς, 30εκατ. σε σουβενίρ και 10εκατ. σε περιοδικά, βιβλία κ.λπ.). O γάμος βέβαια εκτιμάται πως κόστισε έως και 35εκατ. λίρες. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.