Header Ads

Τιμή στον Στέφανο Γερουλάνο

 

Γιατρός Άνθρωπος 

Καλός γιατρός είναι ο καλός άνθρωπος. Το είπε ο Στέφ. Γερουλάνος, κι αυτή η περιγραφή του ταιριάζει. Με συνετή προσφορά στην επιστήμη του. Με ευρεία καλλιέργεια. Με αγάπη και μελέτη στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τις ελληνικές παραδόσεις. Ανήσυχος. Κοσμοπολίτης. Αριστοκράτης. Γοητευτικός. Με πολλές γνώσεις. Με ρίζες από την οικογένεια Καραθεοδωρή. Είναι ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και πρ. Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τιμή με Τήβεννο

Ήμασταν καλεσμένοι του μαζί με τη σύζυγο του Νάντα σε μια όμορφη βραδιά, στα Γιάννενα. Στην τελετή Αναγόρευσης του, σε επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Ιατρικής, της σχολής Επιστημών Υγείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

 Η περιένδυση του τιμώμενου

Με την τήβεννο του Πανεπιστημίου έγινε από τον Κοσμήτορα Ι. Γεωργίου , η προσφώνηση από τον Πρύτανη Τρ. Αλμπάνη , το ψήφισμα από την καθηγήτρια Α. Μπατιστάτου.Ο Στέφανος Γερουλάνος πραγματικά έλαμπε μετά την τιμή. Ήταν σαγηνευτικός μιλώντας με θέμα «Η εξέλιξη της βιοηθικής και οι προκλήσεις του αύριο». Ο στοχαστικός λόγος του τριγύριζαν το νου μας, στη συνέχεια, με μουσικό πρόγραμμα από μέλη του Καμεράτα, ορχήστρα του Πανεπιστημίου. 

Φράσεις του, όπως απαγορεύεται ο πόνος. Δουλειά του γιατρού να το εφαρμόζει, δεν ξεχνιούνται.Το όνειρο της ζωής του που πραγματοποίησε ο γιατρός αυτός με λαμπρές σπουδές, επιμονή εκπαίδευση, δημοσιεύσεις, βιβλία, διακρίσεις, διεύθυνση επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον χρυσό σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Μουσείο Όνειρο Ζωής

Ποιο; Το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, ένας φωτεινός χώρος 700 τ.μ. μέσα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Πριν 20 χρόνια περίπου το πρωτοσκέφτηκε, μια ιδέα, που συνέλαβε κάπου στην Ελβετία, και το υλοποίησε τώρα, όπου και μας ξενάγησε ο ίδιος.

Ιπποκράτης

Είναι η μεγαλύτερη συλλογή, με 20.000 εκθέματα, από την αρχαιότητα ως τώρα και με κυρίαρχες παρουσίες του Απόλλωνα, της υγείας, του Ηρακλή.

Ασκληπιός 

Θεραπευτήρια σώματος και ψυχής τα Ασκληπιεία μας δίνουν μαθήματα της διαχρονικής θεωρίας της ολιστικής Ιατρικής, η έκπληξη είναι αξιέπαινο έργο που θέλει να μεταδώσει και να διατηρήσει την επιστημονική γνώση του παρελθόντος στην διαδρομή των αιώνων… και την σύνδεση της με το σήμερα.Στους τοίχους υπέροχες υδατογραφίες με βότανα της Νίκης Γουλανδρή.

Η Γιάτραινα

Στο εκκλησάκι, μέσα στο Μουσείο δεσπόζει, η Παναγία η Γιάτραινα, με έργα Ηπειρωτών Αγιογράφων με γιατρούς και γιατρίνες Αγίους. Είναι ένα Μουσείο έκπληξη, όμορφο, εντυπωσιακό, διδακτικό.Ωραίος περίπατος για ξένους και ντόπιους στην Ήπειρο.

Διάλεξη της Kerry Kennedy

Για το Δικαίωμα στην Ιστορία

 

Η κα. Kennedy (αριστερά) μαζί με την κα. Μ. Βαρδινογιάννη.

Με το εθνικό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συντάχθηκε η Πρόεδρος του Ιδρύματος RobertF. KennedyHumanRightsκαι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα,KerryKennedy, στο πλαίσιο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης

«Ακόμα και ένα μικρό παιδί αν του πάρεις κάτι δικό του, θα σου πει: Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο λοιπόν να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου και να του αφαιρείς ό, τι πολυτιμότερο έχει. Και είναι λάθος να γίνεται λόγος για Ελγίνεια. Είναι τα ελληνικά γλυπτά. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ανήκουν εδώ, και εδώ πρέπει να επιστρέψουν. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού» τόνισε στην Διάλεξή της με θέμα «Υπερασπίζοντας το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας στην Ιστορία», η Κ. Kennedy

Η Μ. Β. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κυρία Kennedy για την συμπαράστασή της αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησε η Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Γ. Χατζηνάσιος έκλεισε την όμορφη βραδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία KerryKennedy, είναι κόρη του αείμνηστου RobertF. Kennedy και Πρόεδρος του Ιδρύματος «RobertF. KennedyHumanRights», και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1981. Έκτοτε έχει αφιερώσει την ζωή της στην επιδίωξη της δικαιοσύνης , την προώθηση και την προστασία βασικών δικαιωμάτων και τη διατήρηση του κράτους δικαίου.Το Ίδρυμα «RobertF. KennedyHumanRights» και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».

Η κα. Μ. Βαρδινογιάννη μαζί με την κα. Λ.Παγώνη

 

Το Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «RobertF. KennedyHumanRights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και ηθοποιός ο Λεβύ

Χειμαρρώδης ο λόγος του Μπερνάρ Λεβύ. Για δύο ώρες περίπου, ολομόναχος, μιλούσε χωρίς διακοπή στην σκηνή. Ανήγγειλε επιδεικτικά τις αστείρευτες γνώσεις του για την Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μιλώντας ερωτικά περίπου τη γλώσσα του τη Γαλλική. Τα σπούδασε τα αρχαία ελληνικά, είπε και φυσικά την φιλοσοφία. Εξαιρετικά καλλιεργημένος ,αλλά και θεατρίνος. Με μια ελαφρότητα. Στο OneManShow, στο θέατρο «Παλλάς» με θέμα την Ευρώπη το παρόν και το μέλλον της. Μου θύμισε λίγο, έτσι ψηλός κι ευθυτενής, τον Μισές Πικολί πριν χρόνια, σε μονόλογο του σε Παρισινή σκηνή. Σίγουρα είναι και λίγο ηθοποιός, έλεγε η Μιμή Ντενίση, που τον παρακολούθησε λίγο περισσότερο. Τον γνωρίσαμε και μετά την παρουσίαση, σε ένα παρτάκι, στο ZONARS! Δεν μάθαμε τίποτα παραπάνω, αφού δεν μπορούσε να μιλήσει…. Είχε κλείσει ο λαιμός του…

Επαινος 

Κι εδώ να επαινέσω,Της το οφείλω μετά από χρόνια δημοσιογραφικής άψογης συνεργασίας των επικεφαλής του γραφείου τύπου της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Την Ειρήνη Χιωτέλη. Μια πραγματική κυρία, επαγγελματίας, αποτελεσματική, ευγενική και φινετσάτη.

 

Πρόσωπο της χρονιάς

Ο Νίκος  Βερνίκος 

Την τιμή έλαβε από το Ελληνοαμερικάνικο εμπορικό επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, σε λαμπρή εκδήλωση στο IAC του Μανχάταν.

Ο εφοπλιστής Σίφνιος Νίκος Βερνίκος, ένας ανοιχτός άνθρωπος, κοσμοπολίτης, που αγαπάει την χαρά της ζωής και η ευτυχία του είναι πρώτα η υγεία και να είναι ανάμεσα στην οικογένεια του τρία παιδιά  εγγόνια και φίλους.

Η γυναίκα του  Βαρβάρα, μια ωραία Eλληνίδα, δυναμική businesswoman , αριστοκράτισσα στην συμπεριφορά...

Ο αδερφός  του Γιώργος, πληθωρική προσωπικότητα με συνεχή παρουσία στην πολιτική και την κοινωνία με ταξίδια παντού με ζωντάνια ενεργητικότητα.

Χαιρετισμό έστειλαν ο Αμερικανός πρέσβης στην χώρα μας G Pyatt  και ο Πέτρος  Δούκας .

Ο Eλληνας υπουργός εθνικής άμυνας Ευγγ. Αποστολάκης είπε ότι ο τιμώμενος απολαμβάνει τις εκτίμησης όλων  για τις επιτυχημένες του πρωτοβουλίες στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

Χωρίς VISA για τις Η.Π.Α. 

Τα παραπάνω τα γράφω χωρίς να ήμουν εκεί. Αφού εδώ και αρκετό καιρό δεν ταξιδεύω στις Η.Π.Α., επειδή το αμερικάνικο προξενείο στην Αθήνα δεν μου δίνει visa για αδιανόητους για μένα λόγους. Και παρά την δημοσιότητα στο θέμα και τις παρεμβάσεις υψηλοτάτου επιπέδου που έχουν γίνει και ζητούν να σταματήσει αυτή η παρεξήγηση. Κάτι που με ενοχλεί αφάνταστα με στεναχωρεί πολύ από μια χώρα που αγαπώ, με φίλους και την οποία γνωρίζω μετά από ευχάριστα ταξίδια δημοσιογραφικά και προσωπικά, στο παρελθόν.  Κρίμα….  

Λένα Παγώνη
Από το Blogger.