Header Ads

ΗΠΑ: Μεγαλοαπατεώνας βγήκε από την φυλακή χάρις στο νόμο του Τραμπ

Πριν από λίγες μέρες ένας 69χρονος που του είχε επιβληθεί 12ετης κάθειρξη για τραπεζική απάτη βγήκε από την Ομοσπονδιακή φυλακή στο Κάμπερλαντ του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας χρήση του ευεργετικού νόμου που είχε υπογράψει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νόμος είναι γνωστός ως «First Step Act» και δίνει την δυνατότητα σε κρατούμενους να μπουν σε ένα πρόγραμμα επανένταξης στην κοινωνία, κυρίως για άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα καθώς και αυτά που ανήκουν σε μειονότητες που είχαν καταδικαστεί με ποινές που θεωρήθηκαν άδικες.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι ο Χασάν Νεμαζί, ένας επενδυτής με μυθική περιουσία που έκανε και παχυλές δωρεές στο κόμμα των Δημοκρατικών. Υπήρξε μάλιστα στο παρελθόν και οικονομικός διευθυντής της προεδρικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον για τις εκλογές του 2008 ενώ συγκέντρωσε χιλιάδες δολάρια για την πρώτη εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Χασάν Νεμαζί, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, θα εκτίσει την ποινή του σε κατ′ οίκον περιορισμό και όπως δήλωσε νιώθει υποχρεωμένος απέναντι στον Αμερικάνο Πρόεδρο, διότι προώθησε το σημαντικότερο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση των φυλακών, παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε ποτέ υποστηρικτής του.

Το κομμάτι του νόμου στο οποίο πάτησε πάνω ο πρώην επενδυτής, είναι το λιγότερο γνωστό στο κοινό και δίνει την δυνατότητα σε κρατούμενους άνω των 60, που δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία, να εισέλθουν σε κατ′ οίκον περιορισμό αφού έχουν συμπληρώσει τα 2/3 της ποινής τους. Βασική προϋπόθεση όμως είναι, πως δεν έχουν στο μητρώο τους εγκληματικές πράξεις, σεξουαλικές επιθέσεις ή απόπειρες απόδρασης ενώ οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν πως δεν θα προβούν σε άλλα παραπτώματα.

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν υποχρεώνει τον «κρατούμενο» να φοράει ειδικό βραχιόλι στον αστράγαλο, δίνει όμως την δυνατότητα στις αρχές να το καλέσουν στο τηλέφωνο, πάντα σε επίγεια γραμμή, κατά την διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί, ούτως ώστε να επιβεβαιώσουν την παρουσία του στο σπίτι που έχει δηλώσει ως κατοικία. Υποχρεούται μάλιστα να περνάει από εξέταση ούρων ανά πάσα στιγμή καθώς και να τους παραδίδει το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα.

Παράλληλα μπορεί να εργαστεί, να παραστεί σε θρησκευτικές τελετές - λειτουργίες, να αθληθεί και βεβαίως να πάει για μεσημεριανό γεύμα σε όποιο εστιατόριο επιθυμεί.

Ο Χασάν Νεμαζί είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δικάστηκε το 2009 για τραπεζική απάτη 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Υποχρεώθηκε να επιστρέψει το διαμέρισμα του στην Παρκ Αβενιου της Νέας Υόρκης ύψους 17.75 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα κτήμα στην Νότια Ιταλία, μία μπλέ Μαζεράτι, μετοχές σε κότερο και ιδιωτικό αεροπλάνο καθώς και 93 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και χρεόγραφα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων, 10 από τους 23 υποθέσεις κρατουμένων που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για χρήση του νόμου First Step Act, έχουν εγκριθεί.

Πηγή: The New York Times

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.