Header Ads

Βερσαλλίες: Στα ιδιωτικά διαμερίσματα της Μαρίας Αντουανέτας

Τα ιδιωτικά διαμερίσματα της μοιραίας βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρίας Αντουανέτας στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών ανοίγουν ξανά για το κοινό στις 16 Απριλίου, μετά από τρία χρόνια εκτεταμένων εργασιών συντήρησης

Το κοινό έχει εκ νέου τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην Κρεβατοκάμαρα της Βασίλισσας, στην Αίθουσα των Ευγενών, στον Προθάλαμο της Βασιλικής Τραπέζης, στο Δωμάτιο της Φρουράς των Βασιλέων και να απολαύσει τα συγκεκριμένα διαμερίσματα του Ανακτόρου -το οποίο αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco- σε όλο του το παλιό μεγαλείο: Από το περίτεχνο κρεβάτι της βασίλισσας και τις λεπτομέρειες των πολυελαίων μέχρι τα αρχικά της που είναι χαραγμένα στο τζάκι και τον αυθεντικό διάκοσμο σε στιλ ροκοκό. 

«Είναι σαν να ανακαλύπτουμε ένα δωμάτιο που είχαμε σχεδόν ξεχάσει», δήλωσε η Κατρίν Πεγκάρ, πρόεδρος του Ανακτόρου των Βερσαλλιών (που είναι Εθνικό Μουσείο της Γαλλίας), μιλώντας στο BBC. 

Το πόσο απαιτητική και περίπλοκη στις λεπτομέρειες της ήταν η εργασία αποκατάστασης αποτυπώνεται, έστω και μερικώς, στις φωτογραφίες που ανάρτησε το Ανάκτορο στον επίσημο λογαριασμό του σε instagram και twitter

Τα διαμερίσματα έκλεισαν τον Ιανουάριο του 2016 «στο πλαίσιο τεχνικών εργασιών οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες για τη διαφύλαξη και την ασφάλεια του βασικού κορμού του Château», όπως προστασία των επισκεπτών και των συλλογών από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, περιορισμό της υγρασίας και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. 

Το αποτέλεσμα ωστόσο, είναι εκπληκτικό -έστω και στην υπερβολή. 

Ορισμένα από τα έπιπλα και τα αντικείμενα στο υπνοδωμάτιο της Αντουανέτας, η οποία χρησιμοποιούσε τα διαμερίσματα της όχι μόνο για ανάπαυση, αλλά και για να δέχεται επισκέψεις (σε αυτό το δωμάτιο γέννησε και τα παιδιά της) παρουσιάζονται στην αρχική τους θέση. Όπως για παράδειγμα, η κασετίνα με τα κοσμήματα της. 

Η Μαρία Αντουανέτα εγκατέλειψε το πιο διάσημο παλάτι της Ευρώπης, φεύγοντας βιαστικά από μυστική δίοδο ένα πρωινό του Οκτώβρη στα 1789 και δεν επέστρεψε. Εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού στις 17 Οκτωβρίου 1793. 

Μεταξύ 1682 και 1786, 20 πρίγκιπες και πριγκίπισσες γεννήθηκαν σε αυτή την κρεβατοκάμαρα και πέθαναν δύο βασίλισσες. 

Οι Βερσαλλίες, το πιο διάσημο παλάτι της Ευρώπης έχει συνολικά 700 δωμάτια, 2.513 παράθυρα, 352 τζάκια, 67 σκάλες, 483 καθρέφτες, και η συνολική του έκταση είναι 67.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.