Header Ads

ΟΑΕΔ - Κοινωφελής εργασία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προγραμμάτων στους Δήμους

ΟΑΕΔ - Κοινωφελής εργασία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προγραμμάτων στους Δήμους

Στην παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, και συγκεκριμένα στη δυνατότητα επέκτασης της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» (Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 08/2018), αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Αν και όπως υπογράμμισε το Υπουργείο Εργασίας, δεν προσανατολιζεται στην παράταση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα των 30.333 θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς αυτό δεν εμπίπτει στο κατ’ εξαίρεση καθεστώς των προγραμμάτων που προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα παράτασής τους. Ωστόσο πρόσθεσε ότι βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε να συλλέξει τις ανάγκες αυτών, στοχεύοντας στην υλοποίηση, χωρίς χρονικά κενά,ενός β’ κύκλου του εν λόγω προγράμματος.

«Με στοιχεία που αντλήθηκαν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ, από τις 30.333 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί, έχουν καλυφθεί οι 25.184, ενώ από τα 219.276.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, θα δαπανηθούν τελικά τα 182.054.128. Έχουμε, δηλαδή, κάλυψη θέσεων και δαπανών στο 83%» ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μπάρκας τόνισε ότι τα δύο προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, των οποίων η παράταση κατέστη δυνατή σε προηγούμενο χρόνο κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης, συγκεκριμένα το πρόγραμμα απασχόλησης σε προσφυγικές δομές και εκείνο για την αντιπυρική προστασία, αποτελούν εξαίρεση, καθώς άπτονταν συγκεκριμένων άμεσων και ανειλημμένων αναγκών, όπως η συνέχιση της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης αλλά και η έγκαιρη προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμα ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα έχουνολοκληρωθεί 8 προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα, μέσω τωνοποίων έχουν ωφεληθεί 67.275 άνεργοι, συνολικού προϋπολογισμού 423.440.839ευρώ. Σήμερα λειτουργούν 4 προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, τα οποίααπευθύνονται σε 46.414 ωφελούμενους, συνολικού προϋπολογισμού 331.486.404ευρώ».

Αλεξάνδρα Κλειδαρά
Από το Blogger.