Header Ads

Κοζάνη: Υπογράφηκε η ΚΥΑ για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Κοζάνη: Υπογράφηκε η ΚΥΑ για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Μια  νίκη στη «μητέρα των μαχών» επιτεύχθηκε για την περιοχή με την υπογραφή της ΚΥΑ για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αναφέρει σε άρθρο του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Όπως τονίζει, υπογράφηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος η Υπουργική Απόφαση με την οποία χρηματοδοτείται το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με 6% των δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2. Για το 2018 το ποσό αγγίζει  τα 30εκ. ευρώ για την Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

Τα  χρήματα του Ταμείου  θα  διατεθούν για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων ώστε σταδιακά να διαφοροποιηθεί το σημερινό οικονομικό και παραγωγικό  μας μοντέλο.

Μέριμνα όλων, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, θα πρέπει να είναι, να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα του Ταμείου θα  στηρίξουν  έμπρακτα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιχειρηματικότητα και θα αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Ο δήμαρχος Κοζάνης δηλώνει  ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, για την οποία επισημαίνει, ότι η δημοτική αρχή Κοζάνης πάλεψε από την αρχή της θητείας της με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες  προτάσεις και επιχειρηματολογία,  με τη συμπαράταξη του  Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΑΝΚΟ, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου  και του ΤΕΙ, του WWF Ελλάς, της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και την  ενεργή  στήριξη από τα εργατικά σωματεία. Το ζήτημα της Δίκαιης Μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο είναι η μητέρα των μαχών για την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία. Είναι η μάχη που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής. Ο δήμαρχος Κοζάνης καλεί όλα  τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν  για τη διατήρηση ή και αναβάθμιση με επιπλέον πόρους του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης τουλάχιστον μέχρι το 2030 ώστε να αποτελέσει βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών.

 

www.ert.gr

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/?p=1483739
Από το Blogger.