Header Ads

Το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο κοστίζει 40.000 δολάρια

Οινοπαραγωγός στην Ουγγαρία από την περιοχή του Τοκάι(Tokaj), γνωστή για το φημισμένο επιδόρπιο κρασί της, πουλάει το μπουκάλι της συγκεκριμένης ποικιλίας, με τιμή 40.000 δολάρια(35.500 ευρώ), ελπίζοντας να επαναφέρει στην αγορά, την βασιλική κληρονομιά ενός κρασιού, που έχει τιμηθεί, τόσο από  βασιλιάδες όσο και από ειδικούς.

Η φήμη των Τοκάι βασίζεται στον τρόπο παραγωγής τους στο ηφαιστειογενές έδαφος, ενώ γίνεται από σταφύλια προσβεβλημένα από τον μύκητα Βοτρύτη, ο οποίος προκαλεί ″ευγενή σήψη″ και στη συνέχεια ζυμώνονται μαζί με έναν οίνο βάσης ή και απλό μούστο.

Αν και το Τοκάι Ασζι, το συναντάμε για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1576, χρειάστηκε να φτάσουμε στον 17 αιώνα , όταν και αναφέρεται επίσημα στον Εθνικό Υμνο της χώρας από τον ποιητή Φέρεντς Κολτσεϊ, για να γίνει το αγαπημένο των φανατικών του είδους, χάρις στην πλούσια και πολύπλοκη γεύση του, που συνδυάζει συμπύκνωση και ισορροπία.

Λέγεται μάλιστα πως ο Λουδοβίκος ο 15ος το είχε χαρακτηρίσει «κρασί των βασιλέων - βασιλικό κρασί».

Αυτή την στιγμή η εταιρεία κρασιών Royal Tokaji η ποικιλία των 40.000 δολαρίων, είναι το ακριβότερο κρασί που παράγεται στον κόσμο.

Η εμφιάλωση σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, γίνεται σε μπουκάλι που είναι χειροποίητο, ενώ ο φελλός του παράγεται στην Πορτογαλία, ύστερα από ειδική μέτρηση που γίνεται στον λαιμό, από μηχάνημα που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο 18 μπουκάλια που προσφέρονται για αγορά, με την τιμή τους να αυξάνεται στο μέλλον καθώς ωριμάζει το κρασί.

Πηγή: Reuters

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.