Header Ads

Ελβετία: Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας ακύρωσε το δημοψήφισμα του 2016, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, με την απόφαση να κάνει λόγο για ελλιπής ενημέρωση προς τους ψηφοφόρους.

Το 2016 η Ελβετία αποφάσισε να διενεργήσει δημοψήφισμα ούτως ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες κατά πόσον τόσο τα παντρεμένα ζευγάρια όσο και αυτά που απλά συγκατοικούν θα έπρεπε να πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Τότε το όχι είχε  κερδίσει την εκλογική μάχη με ποσοστό 50.8%

Την Τετάρτη 12 Απριλίου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το αποτέλεσμα καθώς έκρινε πως δεν είχαν δοθεί οι απαραίτητες πληροφορίες με κάθε λεπτομέρεια προς τους πολίτες πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος ενώ συμπλήρωσε πως υπήρξε και έλλειψη διαφάνειας.

Το δημοψήφισμα με τίτλο «Για τα ζευγάρια και την οικογένεια - όχι στην ποινικοποίηση του γάμου», πρότεινε να φορολογούνται το ίδιο τα ζευγάρια ανεξάρτητα από το αν είναι παντρεμένα, από την στιγμή που ζούνε μαζί στο ίδιο σπίτι, μειώνοντας έτσι τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, πριν την ενέργεια του δημοψηφίσματος, το κράτος είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία που ανέφεραν πως μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πλήρωναν υψηλότερους φόρους, όταν στην πραγματικότητα ο αριθμός ήταν 454.000 ζευγάρια.

Η λανθασμένη πληροφορία χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο παραπλανητική καθώς ο αριθμός ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος και συνεπώς επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και πολίτες άλλων χωρών, όπως αυτούς στην Μεγάλη Βρετανία που ζητάνε την επανάληψη του δημοψηφίσματος για το Brexit, καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως, οι πολίτες δεν είχαν την απαραίτητη και λεπτομερέστατη ενημέρωση που όφειλαν να έχουν πριν φτάσουν στις κάλπες, με το αποτέλεσμα και εκεί να είναι οριακή νίκη για την έξοδο της χώρα από την Ευρώπη.

Πηγή: Independent

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.