Header Ads

Πέθανε ο Σταν Λι, δημιουργός του Spiderman και άλλων υπερηρώων της Marvel

Ο Σταν Λι , ο Αμερικανός συγγραφέας που δημιούργησε τους φανταστικούς χαρακτήρες Spiderman, X-Men και Hulk, και άλλων υπερηρώων της Marvel Comics πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του.

Ο Λι είχε ρόλο- κλειδί στην εξέλιξη της Marvel σε τιτάνα του χώρου των κόμικ κατά τη δεκαετία του 1960, όταν, σε συνεργασία με καλλιτέχνες όπως ο Τζακ Κίρμπι και ο Στιβ Ντίτκο, δημιούργησε υπερήρωες που θα μάγευαν γενιές νεαρών αναγνωστών.

«Ένιωθε υποχρέωση προς τους φαν του να συνεχίσει να δημιουργεί» είπε η κόρη του, Τζέι Σι Λι, σε δήλωσή της στη Reuters. «Αγαπούσε τη ζωή του και αγαπούσε αυτό που έκανε για να βγάζει τα προς το ζην. Η οικογένειά του τον αγαπούσε, και οι φαν του τον αγαπούσαν. Ήταν αναντικατάστατος».

Η ίδια δεν αναφέρθηκε στις συνθήκες του θανάτου του, αλλά η ιστοσελίδα TMZ ανέφερε πως ασθενοφόρο κλήθηκε στο σπίτι του, στο Χόλιγουντ Χιλς, νωρίς τη Δευτέρα, και πως πέθανε στο Cedars-Sinai Medical Center.

 

 

Η Disney αγόρασε τη Marvel Entertainment το 2009 για 4 δισ. δολάρια, για να επεκτείνει τη γκάμα χαρακτήρων της, με τους πιο εμβληματικούς να αποτελούν δημιουργήματα του Λι.

Ο Λι ήταν γνωστός, μεταξύ άλλων, για τα περάσματά του από τις περισσότερες ταινίες της Marvel, όπως το «Spiderman» του 2002, το «Deadpool» του 2016 και το «Black Panther» του 2018.

«Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος Σταν Λι» είπε ο Κρις Έβανς, ο «Κάπτεν Αμέρικα» των ταινιών της Marvel. «Για δεκαετίες έδινε σε νέους και γηραιότερους περιπέτειες, απόδραση, παρηγοριά, αυτοπεποίθηση, έμπνευση, δύναμη, φιλία και χαρά».

Οι Αμερικανοί γνώριζαν τους υπερήρωες και πριν τον Λι, εν μέρει χάρη στον Σούπερμαν, που εμφανίστηκε το 1938 από τη Detective Comics, που θα γινόταν η DC Comics, η μεγάλη αντίπαλος της Marvel. Στον Λι αποδίδεται η απόδοση ενός επιπλέον επιπέδου πολυπλοκότητας και ανθρώπινης διάστασης στους υπερήρωες: Οι χαρακτήρες του δεν ήταν «φτιαγμένοι από πέτρα»- ακόμα και αν εμφανίζονταν σκαλισμένοι από γρανίτη. Είχαν προβλήματα που είχαν να κάνουν με αγάπη και χρήματα, και τραγικά ελαττώματα ή συναισθήματα ανασφάλειας.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.