Header Ads

Το διαμάντι Pink Legacy των 40 εκατ. και η ιστορία της οικογένειας που ελέγχει την παγκόσμια αγορά διαμαντιών

Ένα σπανιότατο ροζ διαμάντι λόγω του βάρους του, του χρώματός του και της καθαρότητάς του μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ τιμής ανά καράτι για μια πέτρα αυτού του χρώματος στη δημοπρασία του σήμερα στη Γενεύη, με τους εκτιμητές να αναμένουν η τιμή πώλησης να φθάσει έως τα 50 εκατομμύρια δολάρια (44,1 εκατομμύρια ευρώ).

«Το βάρος του είναι 18,96 καράτια ακριβώς. Όταν γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα ροζ διαμάντια ζυγίζουν λιγότερο από ένα καράτι, τότε μιλάμε για ένα εξαιρετικά σπάνιο διαμάντι», εξήγησε ο Ζαν-Μαρκ Λινέλ, διεθνής ειδικός για τα κοσμήματα στον οίκο Christie’s.

Το διαμάντι Pink Legacy, όπως ονομάζεται, σε έντονο βαθύ ροζ χρώμα, κατατάσσεται στην κατηγορία “fancy vivid”, την υψηλότερη στην κλίμακα που χρησιμοποιείται για τα έγχρωμα διαμάντια. Τα διαμάντια “fancy vivid” βάρους άνω 10 καρατίων είναι σχεδόν άγνωστα στις αίθουσες δημοπρασιών, καθώς μόλις τέσσερα ροζ διαμάντια “fancy vivid” έχουν βγει στο σφυρί σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.

Το Pink Legacy είναι από τα λεγόμενα τύπου ΙΙ διαμάντια, που σημαίνει ότι περιέχει ελάχιστα ή καθόλου ίχνη αζώτου, κάτι που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% όλων των διαμαντιών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα διαμάντια αυτού του τύπου ανήκουν στα πιο καθαρά από χημικής σύστασης και έχουν συχνά ”μια εξαιρετική διαφάνεια και λάμψη”, αναφέρει ο Christie’s.

Το Pink Legacy ανήκε επί δεκαετίες στην οικογένεια Οπενχάιμερ, η οποία διηύθυνε για δεκαετίες την εξορυκτική εταιρία De Beers, εξηγεί ο εκπρόσωπος του Christie’s, που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομα του σημερινού ιδιοκτήτη του.

Το βέβαιο είναι ότι προέρχεται από τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα και η κοπή του έγινε πιθανόν τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε δεν ξανακόπηκε. Η αξία του εκτιμάται μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων ευρώ

Η οικογένεια Οπενχάιμερ και το rebranding των διαμαντιών

Το 1871, στο κτήμα ενός χωρικού στο Κίμπερλι, ανακαλύφθηκε ένα αδαμαντωρυχείο, από το οποίο έχουν εξορύξει μέχρι σήμερα 1.200 τόνους διαμάντια. Είναι τόσο βαθύ, που μπορεί να χωρέσει τρεις ουρανοξύστες μεγέθους του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντιγκ και δημιούργησε μια οικονομική αυτοκρατορία που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία. Η εταιρεία, που έχει το όνομα του χωρικού Ντε Μπιρς, πέρασε αργότερα στα χέρια της οικογένειας Οπενχάιμερ. Ο Έρνεστ Οπενχάιμερ, το 1930, οργάνωσε τη σύγχρονη παγκόσμια αγορά διαμαντιών, που ως όργανο ελέγχου έχει τον Κεντρικό Οργανισμό Πωλήσεων με έδρα το Λονδίνο. Σήμερα ελέγχει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής και το 70% της πραγματικής αξίας της αγοράς. Εκτός από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της, υπέγραψε συμφωνίες για την αγορά των κοιτασμάτων μερικών από τους κυριότερους παραγωγούς: Ρωσίας, Καναδά και Αυστραλίας.

Έτσι, ανοίγοντας και κλείνοντας τη ροή των πολύτιμων λίθων, μπορεί να ελέγχει την ποσότητα των διαμαντιών που κυκλοφορούν στην αγορά και να κρατάει τις τιμές σταθερές. 

Ο κάποτε πρόεδρος της Ντε Μπιρς, Νίκι Οπενχάιμερ, είχε δηλώσει παλιότερα ότι η περιουσία του βασίζεται στην ανθρώπινη ματαιοδοξία και ακόμα πιο ωμά είχε παραδεχτεί πως «τα διαμάντια δεν έχουν καμία αξία πέρα από την κάλυψη μίας βαθιάς ψυχολογικής ανάγκης».

Στην έκθεση που παρουσίασε του 2014 η εταιρία, σημείωνε ως στρατηγικό στόχο τη διατήρηση του «ονείρου του διαμαντιού», δηλαδή «της γοητείας που ασκούν τα διαμάντια στους καταναλωτές, βασισμένης στη σύνδεσή τους με το συναίσθημα και την ιδέα της αιωνιότητας». Με λίγα λόγια, όσο οι γυναίκες ονειρεύονται μονόπετρα για το δαχτυλίδι των γάμων τους, η ιδέα απόκτησης ενός διαμαντιού θα μοσχοπουλάει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, monopetro, wikipedia, CNBC.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.