Header Ads

Ερντογάν: Να συμμετέχουν στην εξόρυξη αερίου οι Τουρκοκύπριοι ή οι εγγυήτριες δυνάμεις

Δεν αρκεί να γίνει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου αφού προηγουμένως γίνει εξόρυξη, μα στη συμφωνία πρέπει να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι ή οι εγγυήτριες δυνάμεις, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σε αυτό το θέμα οπωσδήποτε τα συμφέροντα συγκρούονται. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil κάνουν κοινές εργασίες με τους Ε/κ. Και οι Αμερικανοί έχουν ένα αέρα που λέει ‘εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε’. Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι’ αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα γεωτρύπανο μας θα δουλέψει στην ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στην Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε ’μην μας αναγκάζετε’».

Όπως ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, ό,τι βγει ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. «Ό,τι υπάρχει σε μας στην βόρεια Κύπρο, και ό,τι υπάρχει στη νότια Κύπρο διαμοιράζεται με βάση τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε τον διαμοιρασμό μετά που θα βγει. Εσείς με ποιον θα κάνετε αυτή τη συμφωνία; Κάνοντας αυτή τη συμφωνία πρέπει να είναι εκεί και οι αξιωματούχοι της ‘τδβκ’ ή να είναι μέσα και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν εννοείται τον διαμοιρασμό με το να λέτε έβγαλα τόσο προϊόν, αυτό δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο πρέπει από την αρχή να γίνουν μαζί οι εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας του διαγωνισμού» είπε σχετικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος», όλα προχωρούν με βάση του πρόγραμμα σε σχέση με την έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο τεμάχιο 10 και τον στόχο Δελφίνη, καθώς το γεωτρύπανο Stena IceMax της ExxonMobil έχει φτάσει στο σημείο της γεώτρησης από το βράδυ της Κυριακής.

Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες, με την έναρξη των πραγματικών γεωτρητικών εργασιών να αναμένεται μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου. Σημειώνεται πως το σκάφος βρίσκεται από τη διακριτική παρακολούθηση αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.