Header Ads

Ιταλία: Χαλαρώνουν οι νόμοι για την οπλοκατοχή, «χτίζει» προφίλ σκληρού ο Σαλβίνι

Τον Οκτώβριο, ο πλέον ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, φωτογραφήθηκε στο συνέδριο των αστυνομικών κρατώντας ένα όπλο στα χέρια του, ενώ τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που χαλαρώνει τους όρους για την οπλοκατοχή, κάνοντας εφικτό για πολλούς να αποκτήσουν όπλα όπως το AR-15, που έχει  χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ.

Οι αντίπαλοι του Σαλβίνι αναρωτιούνται γιατί θέλει να εισάγει μια κουλτούρα οπλοκατοχής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που κατέχει την ηγετική θέση ανάμεσα στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου στους μαζικούς πυροβολισμούς. 

Ως υπουργός εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Σαλβίνι αλλάζει πολλά πράγματα, βάσει του λαϊκίστικου προφίλ του. Έχει ξεσπαθώσει κατά της μετανάστευσης, κήρυξε πόλεμο κατά των ναρκωτικών και προωθεί το μήνυμα έκτακτης ανάγκης δημόσιας ασφάλειας, παρόλο που το έγκλημα στην Ιταλία μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ανάλογα με το ποιον ρωτάει κανείς, ο Σαλβίνι είτε κάνει την Ιταλία ασφαλέστερη είτε σκοπίμως παίζει με το αίσθημα του φόβου, σε μια εποχή που οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη αναζητούν ισχυρούς άνδρες- ηγέτες, όπως γράφουν οι New York Times.

Μια δημοσκόπηση που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Ιταλία, αποδεικνύει ότι οι πολίτες ασπάζονται ολοένα και περισσότερο τις στρατηγικές επιλογές του ηγέτη της Λέγκας. Το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι υπέρ της οπλοκατοχής για λόγους αυτοάμυνας, ενώ στην ίδια ερώτηση που είχε τεθεί το 2015, μόλις το 25% των Ιταλών είχε απαντήσει θετικά. 

Ο ίδιος έγραψε πρόσφατα σε ανάρτησή του στο twitter πως «Η άμυνα είναι πάντα νόμιμη. Από τα λόγια στις πράξεις!», δίνοντας μήνυμα στα 4,5 εκατομμύρια Ιταλών που υπολογίζεται ότι κατέχουν ένα είδος όπλου στο σπίτι (ακόμα και κυνηγετικό) ότι είναι ok να πυροβολήσουν όποιον εισβάλει στο σπίτι τους.

Ο Σαλβίνι ανέφερε πέρσι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης ότι δεν έχει άδεια οπλοφορίας και ότι δεν θα ήθελε να έχει. Παρόλα αυτά, εκείνος και το κόμμα του συσχετίστηκαν δημόσια με ιταλικό λόμπι όπλων, σε μια χώρα όπου τα όπλα έχουν συγκεκριμένο στίγμα.

Ο νέος νόμος διπλασίασε τον αριθμό των όπλων που θα μπορούσαν να κατέχουν οι κάτοχοι άδειας, σε μια κατηγορία που περιλαμβάνει ημιαυτόματα όπλα όπως αρκετά μοντέλα του AR-15.

Η κίνηση της λαϊκιστικής κυβέρνησης για αύξηση των ημιαυτόματων όπλων ήταν μια «απαραίτητη παραχώρηση στους ιδιοκτήτες όπλων που αγόραζαν νόμιμα τέτοια όπλα πριν το 2015, όταν τέθηκε σε ισχύ ο αντιτρομοκρατικός νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης», όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ιταλικού λόμπι των όπλων, Τζούλιο Μανιάνι.

 

Με πληροφορίες από New York Times

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.