Header Ads

Σκελετοί, τρομακτικές μάσκες και μοναδικές εικόνες από την πιο φαντασμαγορική γιορτή στο Μεξικό

Λέγεται «Dia de los Muertos» ή η «Ημέρα των Νεκρών». Είναι το ξέφρενο πάρτι στο οποίο οι ζωντανοί «συναντούν» τους νεκρούς χορεύοντας όλοι μαζί σε μια παρέα. Εντυπωσιακοί εορτασμοί, ευφάνταστα κοστούμια αλλά και χιλιάδες κεράκια στους δρόμους είναι μόνο μερικά από αυτά που χαρακτηρίζουν μία από τις σημαντικότερες γιορτές της μεξικανικής κουλτούρας.

Οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, ενώ η παράδοση λέει πως γι′ αυτή και μόνο τη μέρα μπορούν να περάσουν στον κόσμο των ζωντανών οι νεκροί και να συναντήσουν και πάλι τους αγαπημένους τους.

Η διαφορά στην κουλτούρα της συγκεκριμένης γιορτής με αυτή άλλων λαών είναι πως ενώ για παράδειγμα οι Αμερικανοί ντύνονται με τρομακτικά κοστούμια για να τρομάξoυν ο ένας τον άλλον, στο Μεξικό οι πολίτες φορούν τις στολές για να εξοικειωθούν περισσότερο με το θάνατο.

Στο Μεξικό η Ημέρα των Νεκρών είναι αργία. Πριν τον αποικισμό των Ισπανών τον 16ο αιώνα, εορταζόταν στην αρχή του καλοκαιριού. Σταδιακά συσχετίστηκε με τις 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό του Χάλοουιν.

Οι εορτασμοί ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Σε κάποιες περιοχές οι άνθρωποι διακοσμούν τάφους για να οδηγηθούν στην οικογενειακή επανένωση με τους νεκρούς συγγενείς τους. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του εορτασμού, τρώνε καραμέλες, γνωστές ως Calaveritas, που έχουν σχήμα κρανίου.

Σημειώνεται ότι ο γνωστότερος σχεδιαστής των στολών που φορούν οι Μεξικανοί τις μέρες εκείνες είναι ο Χοσέ Γκουανταλούπε. Η πιο διάσημη φιγούρα που δημιούργησε είναι γνωστή ως «La Catrina» και πάντα φορά ένα φτερωτό καπέλο.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου ενώ ολοκληρώνεται στις 2 Νοεμβρίου.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.