Header Ads

«Πτολεμαϊδα 5» – ΕΡΤ Κοζάνης: Στοιχεία και αριθμοί, για τη νέα μονάδα

«Πτολεμαϊδα 5» – ΕΡΤ Κοζάνης: Στοιχεία και αριθμοί, για τη νέα μονάδα

Με  ικανοποιητικούς ρυθμούς κινούνται  οι εργασίες στην υπό κατασκευή  νέα λιγνιτική μονάδα  «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ  5», όπου αυτή την περίοδο εργάζονται περισσότερα από 1500 άτομα και  έχει ολοκληρωθεί  η ανέγερση της  μεταλλικής κατασκευής του λέβητα, ο Πύργος ψήξης, καθώς  και τα έργα πολιτικού μηχανικού του μηχανοστασίου.

Σύμφωνα  με δηλώσεις στην ΕΡΤ  Κοζάνης, του Διευθυντή του κλιμακίου επίβλεψης των έργων της ΔΕΗ  Κώστα Ζορμπά, «έχει ολοκληρωθεί  το 65% των έργων πολιτικού μηχανικού στο σύνολο των 110 κτιρίων που προβλέπεται να γίνουν στην νέα μονάδα, ενώ έχει παραληφθεί το 50% του μηχανολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού  εξοπλισμού και ταυτόχρονα έχει εκτελεσθεί το 20% των έργων ανέγερσης αυτού του εξοπλισμού».

Η  ΕΡΤ   Κοζάνης βρέθηκε  στο χώρο των 800 περίπου στρεμμάτων του εργοταξίου που κατασκευάζεται η μεγαλύτερη  λιγνιτική  μονάδα των Βαλκανίων  και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με μικτή ηλεκτρική ισχύ  660 MW el  και  υψηλό   βαθμό απόδοσης, με καύσιμο τον κονιοποιημένο εγχώριο λιγνίτη.

  Σύμφωνα με  την  πορεία εξέλιξης του έργου, η νέα μονάδα αναμένεται να παραδοθεί  μεταξύ του τέλους του 2020 και των αρχών του 2021 και  στην κορύφωση  των εργασιών – την Άνοιξη και το καλοκαίρι του 2019- υπολογίζεται ότι θα απασχολούνται σ΄ αυτήν 2000 άτομα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1, 4 δις. Ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Α.Ε  και  η  νέα μονάδα κατασκευάζεται  εντός του παλαιού ορυχείου του Κομάνου , 8 περίπου χιλιόμετρα από την  πόλη της Πτολεμαϊδας.

«Καρδιά  της μονάδας» είναι  ο λέβητας , «το μπόιλερ»  που κατασκευάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο , ενώ όπως τόνισε ο κ. Ζορμπάς ,  «προχωρούν   και τα συνοδά έργα της νέας μονάδας», τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό συμβατικό τίμημα και αφορούν την κατασκευή του  Κέντρου  Υψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ) , την   κατασκευή  της αυλής λιγνίτη , αλλά και  το έργο της  μελλοντικής τηλεθέρμανσης της Πτολεμαϊδας με θερμική ισχύ 140  MWth, το οποίο βρίσκεται  στην φάση των μελετών.

ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ- ΦΩΤΟ: Αντώνης  Μαυρίδης

 

www.ert.gr

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/?p=1344126
Από το Blogger.