Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Κωλυσιεργία σε υπόθεση λαθρεμπορίας ενώ μικροί επιχειρηματίες οδηγούνται στην φυλακή!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήρανε και τα ασημικά
Την ώρα που μικροί επιχειρηματίες οδηγούνται στην φυλακή για χρέη προς το δημόσιο , σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου αποκαλύπτεται ότι υποθέσεις πιθανών αδικημάτων λαθρεμπορίας παραγράφονται με ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου.


Υποθέσεις μάλιστα στις οποίες εμπλέκονται επιχειρηματίες στους οποίους δωρίζονται κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις στα πλαίσια της ‘αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας’ που με περηφάνια επικαλείται η συγκυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό καλούνται οι αρμόδιο Υπουργοί να απαντήσουν στους Έλληνες πολίτες τι ακριβώς έγινε με την υπόθεση παραγραφής και να αποδοθούν ευθύνες.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που έχει κατατεθεί στους αρμόδιους Υπουργούς


ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

Βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Τομεάρχης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Δικαιοσύνης




ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος παραγραφής πιθανού αδικήματος λαθρεμπορίας 2 εκατομμυρίων ευρώ λόγω κωλυσιεργίας του κρατικού μηχανισμού;»



Tην ώρα που μικροί επιχειρηματίες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην φυλακή για χρέη προς το δημόσιο, δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου (άρθρο directNEWS.gr, "ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Δίκασαν τον Μελισσανίδη με 12 χρόνια καθυστέρηση για λαθρεμπορία και το αδίκημα... είχε παραγραφεί! ", 24/5/2013) αναφέρει κωλυσιεργία σε υπόθεση λαθρεμπορίας η οποία έφτασε να δικαστεί με 12 χρόνια καθυστέρηση με αποτέλεσμα την παραγραφή πράξεων πιθανής δασμοδιαφυγής ύψους άνω των 2 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα "Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, οι υπεύθυνοι της οποίας κατηγορούνταν για υπόθεση λαθρεμπορίας 6.328.200 λίτρων ναυτιλιακών καυσίμων που φέρεται ότι έγινε το Σεπτέμβριο του 2001.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά κάθισε ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου μεταφοράς πετρελαίου (σλέπι) «Ετζίαν ΙΙΙ», Ιάκωβος Μελισσανίδης, αδερφός του Δημήτρη Μελισσανίδη, που συμμετέχει και στο μετοχικό σχήμα εξαγοράς του ΟΠΑΠ.

Συγκατηγορούμενοι ήταν ο πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ», Εμμανουήλ Γιαννικουρής και ο πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Μεντόιλ ΙΙ ΝΕ.

Ο πλοίαρχος αντιμετώπιζε το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος. Για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή δικαζόταν ο Ιακ. Μελισσανίδης, ενώ ήταν απών ο τρίτος κατηγορούμενος.

Αν και η υπόθεση αφορά φερόμενη δασμοδιαφυγή ύψους 2.218.721,06 ευρώ (σ.σ. για την οποία έχει συνταχθεί πράξη καταλογισμού και εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ), δεν δικάστηκαν για λαθρεμπορία, καθώς η πράξη - εάν είχε τελεστεί - θα είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2001 και άρα έχει παραγραφεί 12 χρόνια μετά...

Το μόνο αδίκημα για το οποίο δικάστηκαν, ήταν η πλαστογραφία - νόθευση που φέρεται να έκανε ο πλοίαρχος στο ημερολόγιο του πλοίου, προκειμένου να αποκρύψει ποσότητα 6.328.200 λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Ναυτιλίας) που διακινήθηκαν παράνομα από το πλοίο «Ετζίαν ΙΙΙ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι δικαστές εκλήθησαν να δικάσουν την υπόθεση με καθυστέρηση 12 ετών και ενώ η έρευνα των τελωνειακών είχε γίνει, επίσης, με πολυετή καθυστέρηση.

Ειδικότερα, ενώ το 2001 άλλοι τελωνειακοί είχαν θεωρήσει την υπόθεση απλή τελωνειακή παράβαση, το 2006 ο τότε Διευθυντής του Ζ' Τελωνείου Πειραιά, Ευστάθιος Κατσάς, έκρινε πως δεν είναι απλή τελωνειακή παράβαση, αλλά λαθρεμπορία. Συμπτωματικά, αυτό το διαπίστωσε ενώ είχαν ήδη περάσει πέντε χρόνια και η υπόθεση όδευε προς παραγραφή..."

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται:

"Δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ ως προς τον καταλογισμό των 2.218.721,06 ευρώ από τη δασμοδιαφυγή. Όπως είναι εύλογο, μετά την αθώωση ισχυροποιείται η θέση της εταιρείας, η οποία πιθανότατα θα κερδίσει την προσφυγή και δεν θα πληρώσει τίποτα στο Δημόσιο!"

Με δεδομένο ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) αποτελεί ενιαία, ανώτατη Αρχή του Κράτους και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (άρθρο 1, Ν 3086/2002) και στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνεται: "Η δικαστική υπεράσπιση των συμφερόντων του Κράτους και γενικότερα η νομική υποστήριξη του." ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είναι ακριβή-αληθή τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα (του directNEWS.gr);
Εάν ναι που οφείλεται η καθυστέρηση που είχε ως αποτέλεσμα τη παραγραφή του πιθανού αδικήματος;
Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί, ή βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες για την παρουσιαζόμενη κωλυσιεργία;
Γιατί δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ ως προς τον καταλογισμό των 2.218.721,06 ευρώ από τη δασμοδιαφυγή.
Προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετατροπή του αδικήματος της λαθρεμπορίας σε διαρκή, προκειμένου να μην υφίσταται πιθανότητα παραγραφής του;
Σκοπεύετε να προβείτε στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων διασφάλισης της ισονομίας στην αντιμετώπιση των υποθέσεων των Ελλήνων πολιτών, ώστε να φτάνουν έγκαιρα στη δικαιοσύνη;


Αθήνα, 27/5/2013

Η Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ
Από το Blogger.