Header Ads

To Ιράν αποκλείει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ καθώς ο Τραμπ συνδέει την Τεχεράνη με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία

En esta imagen del domingo 15 de septiembre de 2019, cortesía del gobierno de Estados Unidos y DigitalGlobe, se observa el campo petrolero Khurais de Aramco en Arabia Saudí, antes de un ataque. (U.S. government/Digital Globe via AP)

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απέκλεισε την Τρίτη τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε την Τεχεράνη για την επίθεση στις Σαουδαραβικές εγκαταστάσεις που έπληξε την παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου.

Ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα πως φαίνεται ότι το Ιράν ήταν πίσω από την επίθεση στην «καρδιά» της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας το σαββατοκύριακο, που μείωσε κατά 5% την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, αλλά τόνισε πως δεν επιθυμεί πόλεμο. Το Ιράν αρνείται κάθε εμπλοκή.

«Ιρανοί αξιωματούχοι, οποιουδήποτε επιπέδου, δεν θα μιλήσουν ποτέ σε Αμερικανούς αξιωματούχους...αυτό είναι μέρος της πολιτικής τους για πίεση στο Ιράν» ανέφερε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Όπως είπε, συνομιλίες θα λάβουν χώρα μόνο αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Δύσης από την οποία ο Τραμπ αποχώρησε πέρυσι.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν έχουν επιδεινωθεί μετά την απόσυρση του Τραμπ από τη συνθήκη και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. Επίσης ο Τραμπ θέλει το Ιράν να σταματήσει να υποστηρίζει τοπικούς «αντιπροσώπους» του, όπως τους Χούθι της Υεμένης, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Μία ημέρα αφού είπε πως οι ΗΠΑ ήταν «έτοιμες και οπλισμένες» για να απαντήσουν στο περιστατικό, ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει βιασύνη για κάτι τέτοιο. «Έχουμε πολλές επιλογές, αλλά δεν κοιτώ επιλογές αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να διαπιστώσουμε με σιγουριά ποιος το έκανε».

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ των σκληρότερων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, ανέφερε τη Δευτέρα πως αρχική έρευνα έδειξε ότι τα πλήγματα έγιναν με ιρανικά όπλα, αλλά δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία. Το Ριάντ ανέφερε πως είναι ικανό να «απαντήσει με ισχύ» αλλά δεν κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη.

Η επίθεση μείωσε σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και προκάλεσε ζημιές στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αργού πετρελαίου στον κόσμο, «πυροδοτώντας» το μεγαλύτερο άλμα στις τιμές του πετρελαίου εδώ και δεκαετίες. Ήταν η χειρότερη επίθεση τέτοιου είδους σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή από τότε που ο Σαντάμ Χουσεΐν έκαψε πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ κατά τον Πόλεμο του Κόλπου.

O Τραμπ είπε ότι αποστέλλει τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Σαουδική Αραβία σύντομα, μα δεν έχει προβεί σε δεσμεύσεις για να προστατέψει τους Σαουδάραβες. «Αυτή ήταν μια επίθεση στη Σαουδική Αραβία, δεν ήταν επίθεση σε εμάς. Αλλά σίγουρα θα τους βοηθήσουμε».

Το Ριάντ ζήτησε να συνδράμουν ειδικοί από το εξωτερικό στην έρευνά του, η οποία μέχρι τώρα υποδεικνύει ότι η επίθεση δεν εξαπολύθηκε από την Υεμένη, όπως ισχυρίστηκαν οι Χούθι, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας πως ο χώρος εκτόξευσης δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως εκτιμούν ότι οι επιθέσεις ήρθαν από την άλλη πλευρά- ίσως και από το ίδιο το Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, είπε ότι οι επιθέσεις έγιναν από Υεμενίτες σε αντίποινα για επιθέσεις από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται εναντίον των Χούθι εδώ και χρόνια. Το Ριάντ υποστηρίζει πως η Τεχεράνη εξοπλίζει τους Χούθι, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον σαουδαραβικών πόλεων- κάτι που τόσο το Ιράν όσο και οι Χούθι αρνούνται.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.