Header Ads

Το μέγεθος της τρύπας του όζοντος είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες

ozone hole, concept of conservation ecology

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική θα μπορούσε φέτος να έχει τη μικρότερη έκταση από αυτές που παρατηρήθηκαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, τονίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δορυφόροι, τα μετεωρολογικά μπαλόνια και τα επίγεια όργανα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, το 2017 ήταν η χρονιά που η τρύπα του όζοντος κατέγραψε τη μεγαλύτερη έκταση από το 1988.

Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, Copernicus, της ΕΕ αναφέρει πως αυτή τη στιγμή το μέγεθος της τρύπας είναι αρκετά κάτω από το ήμισυ της περιοχής, πράγμα που παρατηρήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Oι εμπειρογνώμονες επίσης που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπουν σταθερά επίπεδα όζοντος και μέτρια αύξηση για τις επόμενες μέρες.

Το όζον είναι ένα μόριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου. Είναι παράλληλα υπεύθυνο για το φιλτράρισμα της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο.

Το αέριο συνεχώς παράγεται και καταστρέφεται στην ατμόσφαιρα, περίπου 20-30 χιλιόμετρα πάνω από τη γη. Σε μια φυσιολογική ατμόσφαιρα χωρίς ρύπους, αυτός ο κύκλος της παραγωγής και της αποσύνθεσης βρίσκεται σε ισορροπία.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο υπέγραψαν οι κυβερνήσεις το 1987, προσπάθησε να αποκαταστήσει το πρόβλημα απαγορεύοντας την παραγωγή και χρήση των πλέον επιβλαβών χημικών ουσιών.

H επιστημονική κοινότητα αναφέρει πως οι απώλειες στην έκταση της τρύπας ξεκίνησαν νωρίτερα από το αναμενόμενο φέτος, ενώ διακόπηκαν από την αύξηση της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα κατά 20 με 30 βαθμούς, γεγονός το οποίο αποσταθεροποίησε τη διαδικασία καταστροφής της τρύπας για λίγες μόνο ημέρες.

Ο Ρίτσαρντ Ένγκελεν, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας, τονίζει πως η μείωση του μεγέθους είναι ενθαρρυντική, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

Σε χαμηλότερο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, το όζον μπορεί να δημιουργηθεί από τις φωτοχημικές αντιδράσεις ανάμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία και στη ρύπανση από τις εξατμίσεις των οχημάτων και άλλες πηγές, συμβάλλοντας στο επιβλαβές νέφος πάνω από τις πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τρύπα της Ανταρκτικής είχε ανιχνευθεί για πρώτη φορά το 1985.

(Mε πληροφορίες από BBC)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.