Header Ads

Ποιά είναι η ασφαλέστερη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή πρέπει να εγγυάται την προστασία των προσωπικών μηνυμάτων από «τρίτο» μάτι.

Οι επιλογές για να στείλεις ένα γραπτό μήνυμα σε κάποιον ποικίλλουν. Υπάρχει το Messenger, το Slack, το Snapchat, το Instagram, το Skype και άλλα. Ωστόσο η ασφάλεια και αξιοπιστία πολλών από αυτών είναι αμφιλεγόμενη.

Σίγουρα, δεν θα επιθυμούσες το προσωπικό σου μήνυμα σε ένα άτομο να διαρρεύσει, ώστε να μπορεί και τρίτος να το δει, ειδικά όταν δεν θέλεις αυτό να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου σε μια δικαστική διαμάχη ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. 

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί η εφαρμογή μηνυμάτων σου?

Η άκρως αποτελεσματική κρυπτογράφηση, λοιπόν, είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιλογή εφαρμογής. Η κρυπτογράφηση δεδομένων είναι, ουσιαστικά, το πως μετατρέπετε μια πληροφορία, -ένα κείμενο στην προκειμένη περίπτωση- έτσι ώστε να μην βγάζει κανένα νόημα στα μάτια τρίτων. Μόνο όποιος έχει το «κλειδί» της κρυπτογράφησης μπορεί να διαβάσει την αρχική πληροφορία. Ετσι, λοιπόν, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, δίνουν σε κάθε χρήστη ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό «κλειδί». Τα μηνύματα που φτάνουν στο κινητό του είναι κρυπτογραφημένα με το δημόσιο «κλειδί» και μπορούν να ανοιχτούν μόνο με το ιδιωτικό «κλειδί». 

Με αυτόν τον τρόπο, κανένας άλλος εκτός από τον χρήστη της εφαρμογής (ούτε η εταιρία που τη δημιούργησε) μπορεί να διαβάσει το μήνυμα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να φτάνουν σε τρίτο μάτι πληροφορίες όπως σε ποιόν μιλάτε και πότε, ποια πρόσωπα έχετε στη λίστα επαφών σας ή ποια μηνύματα έχετε αποθηκεύσει στο πρόχειρο ή το ιστορικό σας. 

Ανταλλαγή μηνυμάτων

 Για να προτιμήσετε μια εφαρμογή μηνυμάτων θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως η δυνατότητα «αυτοκαταστροφής» μηνυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βάζουμε χρονοδιακόπτη στις μυστικές μας συνομιλίες επιτρέποντας τους να διαγράφονται μόνες τους μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό προστατεύει από αδιάκριτα «βλέμματα» που έχουν πρόσβαση στο κινητό σου και από χάκερ. 

Το να μπορείτε να στέλνετε ανώνυμα μηνύματα μπορεί να αποτελεί για εσένα ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Ακόμη και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός προστασίας απορρήτου Electronic Frontier Foundation δεν συνιστά κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή μηνυμάτων. Και αυτό γιατί λαμβάνοντας υπ′ όψη τα παραπάνω, η επιλογή εφαρμογής είναι μια περίπλοκη υπόθεση.

Οι εφαρμογές μηνυμάτων λειτουργούν μόνο όταν ο συνομιλητής σου έχει και εκείνος λογαριασμό σε αυτές. Μόνο το SMS φτάνει σε όλους με έναν αριθμό τηλεφώνου, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλές. Το iMessage διαθέτει καλή κρυπτογράφηση αλλά είναι διαθέσιμο μόνο σε συσκευές Apple. Το Facebook Messenger και το WhatsApp έχουν παγκόσμια εμβέλεια, αλλά και μια κοινή πηγή αξιοπιστίας: Το Facebook.

Ουσιαστικά, θα πρέπει να βάζετε πάνω από όλα την ασφάλεια. Αυτές, λοιπόν είναι οι εφαρμογές που πρέπει να προτιμάς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τεχνολογίας Engadget:

Facebook Messenger

Messenger

 Πλεονεκτήματα: Είναι η πιο διαδεδομένη εφαρμογή (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες). Δεν χρειάζεσαι τον αριθμό τηλεφώνου για να συνομιλήσεις και μπορείς να ενεργοποιήσεις διάφορες ρυθμίσεις για άκρως μυστικές συνομιλίες, όπως η «αυτοκαταστροφή».

Μειονεκτήματα: Αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι εύχρηστες για όλους και δεν λειτουργούν σε οποιαδήποτε συσκευή. Το κυριότερο απ′ όλα: Ανήκει στο Facebook. Μια εταιρία που πουλάει τα δεδομένα των χρηστών σε διαφημιστές, δεν είναι σίγουρο τι μπορεί να κάνει με τα μηνύματά μας, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα απορρήτου.

WhatsApp 

WhatsApp

 Πλεονεκτήματα: Άκρως αξιόπιστη κρυπτογράφηση που επιτρέπει ομαδικές συνομιλίες σε παγκόσμια εμβέλεια και για κάθε είδος συσκευής (iOS ή Android). Επίσης, δεν αποθηκεύει τα μηνύματά σου στο αρχείο του αφού παραδοθούν.

Μειονεκτήματα: Η επιφυλάξεις των ειδικών για το Facebook, που ωστόσο δηλώνει πως δεν έχει πρόσβαση στα μηνύματα και δεν χρησιμοποιεί αυτή την εφαρμογή για συλλογή δεδομένων.

Telegram

Telegram

 Πλεονεκτήματα: Έχει ποικιλία ρυθμίσεων για την ασφάλεια των κρυφών συνομιλιών, είναι και αυτό δωρεάν και δεν ανήκει σε εταιρία που επιτρέπει την πώληση δεδομένων.

Μειονεκτήματα: Για μια εφαρμογή με προτεραιότητα της την προστασία του απορρήτου, δεν έχει την καλύτερη δυνατή μέθοδο κρυπτογράφησης. 

Signal 

Signal App

Πλεονεκτήματα: Αξιόπιστες ρυθμίσεις ασφάλειας και προστασίας και πάρα πολύ καλή κρυπτογράφηση. Ανήκει στην μη κερδοσκοπική εταιρία Signal Foundation και είναι δωρεάν.

Μειονεκτήματα: Πρέπει το άτομο με το οποίο θέλεις να συνομιλήσεις να κατεβάσει και εκείνο την εφαρμογή.

Η Signal Foundation διευθύνεται από έναν συνιδρυτή του WhatsApp. 

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά. 

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Από το Blogger.