Header Ads

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία

Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα προσφύγων από τη βόρεια Συρία, δήλωσε την Τρίτη o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον πρέπει να δημιουργήσουν μια «ασφαλή ζώνη» στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν.

Οι δύο χώρες- σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας, και στην απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG από την περιοχή. Την Κυριακή αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την πρώτη τους κοινή στρατιωτική περιπολία στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως κωλυσιεργεί ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία της ζώνης.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, μα η υπομονή της εξαντλείται. «Ναι, υπάρχουν κάποιες κοινές περιπολίες, μα πέρα από αυτό, τα βήματα που έχουν γίνει ή αυτά που έχει ειπωθεί πως θα γίνουν είναι διακοσμητικά» είπε σε δημοσιογράφους.

«Βλέπουμε πως οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια διαδικασία κωλυσιεργίας...και ότι προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να συνηθίσει στη διαδικασία κωλυσιεργίας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου από την Άγκυρα, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα η προσέγγιση της Ουάσινγκτον εξυπηρετεί περισσότερο τη YPG παρά την Τουρκία.

(με πληροφορίες από Reuters)

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.