Header Ads

«Οι πέτρες μιλούν» και στο αεροδρόμιο Αθηνών

Αεροδρόμιο Αθηνών

Το γεγονός ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί, είναι αδιαμφισβήτητο. Σε προηγούμενα άρθρα, έχω παρουσιάσει ποικίλες δράσεις του αεροδρομίου σε θέματα όχι μόνο ταξιδιωτικά, που του χαρίζουν –άλλωστε- δεκάδες διεθνή βραβεία, αλλά και σε θέματα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά, που αναδεικνύουν την άλλη πτυχή ενός σύγχρονου αεροδρομίου, που είναι κάτι αρκετά περισσότερο από ένας κόμβος διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, ένας συγκερασμός ταυτοτήτων και προσώπων και, πάνω από όλα, είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της πόλης της Αθήνας και του πολιτισμού της, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

 

Αεροδρόμιο Αθηνών

 

Από την έναρξη λειτουργίας του το Μάρτιο του 2001, το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Μέχρι σήμερα, ο ΔΑΑ έχει φιλοξενήσει 86 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα.

Η τελευταία του δράση, αφορά συνεργασία του ΔΑΑ με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής &  Αργοσαρωνικού, για τον τουρισμό και τον πολιτισμό στην Αθήνα. Στον χώρο όπου βρίσκεται η Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου («Μουσείο»), παρουσιάσθηκαν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Οι Πέτρες Μιλούν», με αφορμή τη δρομολόγηση της πολιτιστικής δράσης για το φετινό φθινόπωρο σε ιστορικά σημεία της πόλης.  

Τα δρώμενα διοργανώνει η ΕΞΑΑΑ για τρίτο χρόνο, αυτή τη χρονιά με συνδιοργανωτή το ΔΑΑ, και αποτελούν μια μη κερδοσκοπική δράση που απευθύνεται σε τουρίστες και κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν να τα παρακολουθήσουν ελεύθερα - χωρίς εισιτήριο. Λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 13.00), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία (Αρχαία Αγορά Στοά Αττάλου όλο το Σεπτέμβριο και Μουσείο Ακρόπολης όλο τον Οκτώβριο) και σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά), επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας. 

Στόχος της δράσης, η θετική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα η ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Γραμματείας, μέσα από την απαγγελία σπουδαίων κειμένων, λόγων και έργων, μεγάλων φιλοσόφων, πολιτικών, τραγικών ποιητών, που η Ελλάδα κληροδότησε σε όλο τον κόσμο (όπως αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη ή το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου και τον «Διγενή Ακρίτα»). 

 

Αεροδρόμιο Αθηνών

 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς και τον CEO του ΔΑΑ Γιάννη Παράσχη, η Αθήνα έχει ανάγκη να εμπλουτίζει διαρκώς την προσφορά της προς τους ξένους επισκέπτες, αλλά και προς τους κατοίκους της, με ποιοτικές δράσεις. Η Αθήνα, οφείλει να αξιοποιήσει και να αναδείξει την κληρονομιά της, ενώ ταυτόχρονα πρέπει, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, να προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες αντάξιες της διεθνούς φήμης της και της αυξημένης επισκεψιμότητάς της.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών - ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της κυρίας  Έφης Θεοδώρου. Το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου αποδίδεται στα Αρχαία Ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο. Την οργάνωση παραγωγής της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» έχει η “smartconcepts”.

Οι εκθέσεις του ΔΑΑ

Οι μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου Αθηνών, βρίσκονται στο επίπεδο των αναχωρήσεων:

  • Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων περιοχής Αεροδρομίου / Μουσείο

  • Έκθεση Πολυμέσων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

  • Το Μουσείο της Ακρόπολης- Ένας κλασικός προορισμός

Αυτή την περίοδο, στο αεροδρόμιο της Αθήνας φιλοξενούνται 3 περιοδικές εκθέσεις:

  • Στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων, έως 31-12-2019, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, η έκθεση «Ιστορίες της Αθήνας», ένα εικαστικό αφήγημα μέσα από τα μάτια και τα έργα παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου

  • Στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον» στο επίπεδο αναχωρήσεων, έως 31-12-2019, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα THEBOX, η πολυμεσική έκθεση «Το Ταξίδι»

  • Στον προαστιακό σταθμό του αεροδρομίου, έως 31-12-2019, η φωτογραφική έκθεση, #AthensAirportraits, μια «συνάντηση» 52 ιστοριών και ανθρώπων που πέρασαν από τους χώρους του αεροδρομίου

Επιπλέον, τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκονται αντίστοιχα στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις, επισκέπτονται ετησίως 2,5 εκ. επιβάτες.

Στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί και προωθεί περιοδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες με διάφορους φορείς. Πρόκειται για ένα διαρκώς ανανεούμενο και εξελισσόμενο εικαστικό τοπίο που αποσκοπεί στην ευχάριστη διαμονή επιβατών και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

Το αεροδρόμιο έχει συνεργαστεί για την προβολή μεγάλων και σπουδαίων πολιτιστικών και εικαστικών γεγονότων μεταξύ άλλων με τους εξής φορείς: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Εθνικό Θέατρο, CostaNavarino, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Ηρακλειδών, Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta 14, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, THEBOX, AthensDigitalArtsFestival, Εκδόσεις Μίλητος, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, NationalGeographicGreece, Γκαλερί Ιλεάνα Τούντα, Φωτογραφικός Κύκλος, Ίδρυμα Δημοσιογραφικής Φωτογραφίας “WorldPressPhoto”, Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, ΕΚΕΒΙ, Βρετανικό Συμβούλιο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ArtAthina, GeoRoutesCulturalInstitute, Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, πλατφόρμα «A Jewel Made in Greece» κ.α., αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις και βραβεία στον τομέα «Τουρισμός και Πολιτισμός».

Παράλληλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει οργανώσει στους χώρους του σειρά παρουσιάσεων βιβλίων για παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, έχει φιλοξενήσει στους χώρους του θεατρικές παραστάσεις, ενώ οι επιβάτες και οι επισκέπτες βρίσκουν στο αεροδρόμιο και άλλες «εκπλήξεις»: το πολιτιστικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα «FlymetotheMoon», το οποίο ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται για έκτη χρονιά, αποτελεί μια ιδιαίτερη πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας αλλά και την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας, με μουσικές συναυλίες, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μάλιστα, από το 2018, με το όνομα «FlymetotheMoonSoundsGreektoMe!», το βραβευμένο αυτό πρόγραμμα προσκαλεί τους ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου να ανακαλύψουν ξεχωριστούς προορισμούς, να γευτούν τοπικά εδέσματα, να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία!

Μια ακόμη ξεχωριστή στιγμή στο αεροδρόμιο, με αφορμή τη διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 - σε συνεργασία με το AthensCultureNet - αποτελούν οι «γειτονιές βιβλίου» / “AthensasaBook”, που δημιουργήθηκαν για τους επιβάτες, λίγο πριν αναχωρήσουν για το ταξίδι τους, για μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης!

Δημήτρης Μπαλής
Από το Blogger.