Header Ads

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε: Ενας νεκρός στην Ανδρίτσαινα - Ζημιές σε σπίτια στο Λαγονήσι

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία καλείται να δαμάσει τις φλόγες που κατακαίνε το Λαγονήσι την ώρα που η Ανδρίτσαινα Ηλείας θρηνεί τον θάνατο ενός άνδρα 58 ετών.

Το θύμα, βρισκόταν στην περιοχή, όπου είναι σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά, και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ilialive.gr συμμετείχε στις προσπάθειες της κατάσβεσης. Για την ακρίβεια φέρεται να επιχείρησε να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς αλλά λόγω των αναθυμιάσεων μεταφέρθηκε στο ΓΝ Κρεστένων, όπου κατάληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Στο μεταξύ, σε ύφεση είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά στο Λαγονήσι καθώς δεν υπάρχει ενεργή εστία και δεν εμπνέει ανησυχία αυτή τη στιγμή. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, ωστόσο παραμένουν δυνάμεις στην περιοχή για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φλόγες έχουν προκαλέσει μικρές ζημιές εξωτερικά σε κάποια σπίτια.

Κινδύνευσαν σπίτια στην Κέρκυρα

Τις φλόγες να «γλείφουν» τις αυλές των σπιτιών είδαν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του Αγίου Μάρκου, που βρίσκεται στη μέση Κέρκυρα, λίγα χιλιόμετρα πάνω από την κοσμοπολίτικη παραλία του Υψου.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος «η φωτιά έφτασε στα αυλές των σπιτιών ενώ κινδύνευσαν σπίτια».

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες περίπου 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ για την κατάσβεσή της συνέδραμαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, η Πολιτική Προστασία του Κεντρικού Δήμου, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, εθελοντές και από αέρος δύο πετζετέλ.

Ο Αγιος Μάρκος είναι από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας. Είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου που αγναντεύει κόλπο του Ύψου και της πόλης της Κέρκυρας. Το χωριό ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές από το υπουργείο Πολιτισμο, χάρη στη μακρά του ιστορία και την ιδιαίτερη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του.

Προειδοποίηση για κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 4 για το Σάββατο 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Σκύρος)

· Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

· Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

· Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.