Header Ads

Ακτή Ελεφαντοστού: Το χωριό που βυθίζει η κλιματική αλλαγή

Το ιστορικό χωριό Λάχου-Κπάντα βυθίζεται . Τα τελευταία 30 χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής - που βρίσκεται μόλις 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού - έχουν δει τη φυλακή, το νοσοκομείο και το σχολείο τους να βυθίζονται.

Πρόσφατα, παρατηρήθηκε και το μακάβριο θέαμα της εκταφής σωμάτων συγγενών και φίλων από τους κατοίκους, φοβούμενοι ότι οι τάφοι τους θα χαθούν με τις σορούς στη θάλασσα.

«Πλέον, ζούμε με την αγωνία. Τι θα συμβεί αν δεν έρθει κανένας να μας βοηθήσει; Θα εξαφανιστούμε”, δήλωσε ένας από τους πιο ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού στο πρακτορείο Reuters.

Στη Δυτική Αφρική, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κατά μήκος των ακτών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που συνδέεταιμε την τήξη των πολικών πάγων έχει ως αποτέλεσμα τη βύθιση χωριών και πόλεων.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η κακοσχεδιασμένες κατασκευές που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές  ή η χρήση της άμμου από την ακτή ως οικοδομικό υλικό επιδεινώνει τη διάβρωση και καθιστά τα κτίρια ευάλωτα.

Κάθε χρόνο η στάθμη του νερού ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Οι κάτοικοι έπρεπε να μετεγκατασταθούν σχεδόν 20 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη δεκαετία του 1970.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να συμπεριλάβουν την ευρύτερη περιοχή Γκραντ Λαχού στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της UNESCO σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη χρηματοδότηση για να σώσουν τη χερσόνησο, αλλά οι τοπικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι πολύ αργά, καθώς τα ιστορικά κτίρια έχουν ήδη χαθεί.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.