Header Ads

Άρα Μαλικιάν: Ο ροκ σταρ του βιολιού πρώτη φορά στην Αθήνα - Το ταξίδι από τον Λίβανο στις σκηνές του κόσμου

Ο Άρα Μαλικιάν «πετάει» πάνω από τη σκηνή. 

«Η σχέση μου με τα γκαράζ ξεκίνησε το 1976, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Λίβανο. Εκείνη την εποχή, τα περισσότερα συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο έκαναν πρόβες σε γκαράζ. Στα γκαράζ με τους ήχους τους, δημιούργησαν ένα εναλλακτικό στυλ που άλλαξε την ιστορία της μουσικής, και δεν ήθελα εγώ να μη συμμετέχω σε μια τέτοια εξέλιξη.  Ήμουν 10 χρονών όταν ο πατέρας μου, μου έλεγε για να με παροτρύνει ‘πάμε γιε μου να κατέβουμε στο γκαράζ. Θα φτιάξουμε μια μπάντα, όπως αυτή των... Rollings’. Η μπάντα μου δεν είχε τόση φάση, όσο αυτή των Rolling Stones. Εγώ δεν συναναστρεφόμουν τον Κιθ Ρίτσαρνς ή τον Μικ Τζάγκερ και ΔΕΝ μιλούσαμε για ροκ και avant-garde μουσική... Εμένα με περίμενε ο θείος μου ο Nono, με μια μισοχαλασμένη τρομπέτα, ο γείτονάς μου με ένα μπουκάλι λικέρ από γλυκάνισο και η γιαγιά μου με ένα μαντολίνο. Μετά ήρθαν και τα άλλα γκαράζ… Τα γερμανικά, τα αγγλικά, του Παρισιού, τα ισπανικά… Φαίνεται πως είμαι προορισμένος γι’ αυτά. Μου συμβαίνουν συναρπαστικά πράγματα στα γκαράζ». Άρα Μαλικιάν

Ο ροκ σταρ του βιολιού Άρα Μαλικιάν έρχεται πρώτη φορά στην Αθήνα για δύο συναυλίες, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στο «Παλλάς», στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδεία του με τίτλο Royal Garage World Tour, που ξεκίνησε με αφορμή το νέο του άλμπουμ «Royal Garage» και μέχρι στιγμής μετράει 220 sold out παραστάσεις σε εμβληματικές σκηνές, όπως το Royal Albert Hall του Λονδίνου, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το Tempodrom στο Βερολίνο, η Volkswagen Arena στην Κωνσταντινούπολη, το National Auditorium στο Μεξικό και το L’Olympia στο Παρίσι.

Κι όμως, ο ταλαντούχος μουσικός που έχει συμπράξει επί σκηνής με σημαντικούς καλλιτέχνες και ορχήστρες, μεταξύ των οποίων ο Στινγκ, η συμπατριώτισσα του Λιβανέζα τραγουδίστρια Φαϊρούζ, η London Chamber Orchestra και η Tokyo Symphony Orchestra, ο «τρελός βιολιστής», όπως τον αποκαλούν, που «περνάει» από τον Μπάουι στον Μπαχ και από τη «Μισιρλού», στους Led Zeppelin, τον Τζίμι Χέντριξ και τον Παγκανίνι και έχει γράψει μουσική για ταινίες του Αλμοδόβαρ, έχει μία ζωή περίπου μυθιστορηματική. 

Αρα Μαλικιάν

Γεννημένος το 1968 στο Λίβανο, ο αρμενικής καταγωγής Άρα Μαλικιάν άρχισε μαθήματα βιολιού από μικρή ηλικία με τον μουσικό πατέρα του, που ονειρευόταν να κάνει τον γιο του σπουδαίο βιολονίστα.

«Όταν ήμουν τριών χρονών ο πατέρας μου έβαλε ένα βιολί κάτω από το σαγόνι μου κι αυτό έμεινε εκεί για πάντα», έχει πει σε συνέντευξη του. 

Όμως η παιδική του ηλικία σημαδεύεται από τον εμφύλιο και οι μνήμες του  ντροπαλού αγοριού που μεγάλωνε με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του στις γειτονιές της Βηρυτού, είναι για πάντα συνδεδεμένες με τους βομβαρδισμούς. Για να αντιμετωπίσει την αγωνία του πολέμου, τον συνεχή κίνδυνο και τις ατελείωτες ώρες στα καταφύγια, ο Άρα κάνει τις πρώτες του επαγγελματικές εμφανίσεις. Δίνει το πρώτο του κονσέρτο σε ηλικία των 12 ετών. Η ερμηνεία του ενθουσιάζει.

Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 14 ετών κερδίζει υποτροφία για να σπουδάσει μουσική στη Γερμανία. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία μουσικός που είχε ποτέ φοιτήσει στο περίοπτο Πανεπιστήμιο Hochschule für Musik, Theater und Medien του Αννόβερο. Μελετά 10 - 12 ώρες την ημέρα, μαθαίνει τη γλώσσα, κάνει νέους φίλους, υιοθετεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. 

Η επιλογή να αφήσει την οικογένεια του και την πατρίδα του, που βυθιζόταν στη δίνη του συνεχιζόμενου πολέμου, ήταν επώδυνη για έναν έφηβο 15 χρονών. Όπως έχει πει, η μοίρα τού έμοιαζε με του παππού του, ο οποίος το 1915 γλίτωσε από τη Γενοκτονία των Αρμενίων χάρη σε ένα βιολί: Κρατώντας ένα βιολί στα χέρια προσποιήθηκε ότι είναι βιολιστής που πάει να παίξει μουσική. «Για μία ακόμη φορά, η σωτηρία από τον πόλεμο ήταν το βιολί», λέει ο Άρα. Ως είναι ευνόητο, ο κορυφαίος μουσικός διαθέτει μία ιδιαίτερη ευαισθησία για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνεχίζει τις σπουδές του στο Λονδίνο, με σπουδαίους δασκάλους και σιγά σιγά αρχίζει να αισθάνεται την ανάγκη της δημιουργίας, αλλά και της εμβάθυνσης στη μουσική παράδοση των λαών της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ευρώπης, της Αργεντινής και της Ισπανίας. 

Εδώ και δύο δεκαετίες ο Μαλικιάν ζει στην Ισπανία και έχει λάβει την ισπανική υπηκοότητα. Έχει ταξιδέψει και παίξει μουσική σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου -με τον γνωστό εκρηκτικό και εντελώς ανατρεπτικό για έναν σολίστα του βιολιού τρόπο του- όμως δηλώνει «δεν κάνω αυτή τη δουλειά, ούτε για να πουλήσω άλμπουμ, ούτε για να είμαι διάσημος. Θέλω να είμαι στη σκηνή και να μοιράζομαι με τους ανθρώπους μουσικές που μας κάνουν ευτυχισμένους». 

Όσο για την εμφάνιση του, όπως έχει εξομολογηθεί, ήταν οι αδελφές του που τον παρότρυναν να αφήσει τα μαλλιά του μακριά, μήπως και κρύψει τα... μεγάλα αυτιά του.

«Μου αρέσει που με αποκαλούν ο τρελός βιολιστής και νομίζω ότι είναι ωραίο να είσαι τρελός, αν και στην πραγματικότητα δεν είμαι. Αν ο κόσμος θέλει να με βλέπει έτσι, χαρά μου να κάνω τον τρελό βιολιστή...» δηλώνει, ενώ όταν τον ρωτούν αν μπορούσε ο ίδιος να διαλέξει ένα παρατσούκλι ποιό θα ήταν αυτό, απαντά με αφοπλιστική απλότητα «δεν ξέρω, ίσως ο μουσικός ή ο βιολιστής. Κάτι που να δείχνει πόσο απόλυτα ερωτευμένος είμαι με τη μουσική». 

 

Info

Εισιτήρια από 20 ευρώ έως 60 ευρώ.

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 211 800 5141

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.