Header Ads

ΗΠΑ: Αποκάλυψη ονόματος- «κλειδιού» για τις επιθέσεις της 9/11

To υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα αποκαλύψει ένα όνομα- «κλειδί» που αναζητείται από πολίτες οι οποίοι μηνύουν τη Σαουδική Αραβία για εμπλοκή στις επιθέσεις της 9/11.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η πληροφορία θα κοινοποιηθεί σε δικηγόρους που αντιπροσωπεύουν τις οικογένειες των θυμάτων. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η ταυτότητα αυτού του ατόμου θα δημοσιοποιηθεί.

Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ήταν Σαουδάραβες. Ωστόσο, το 2004 η επιτροπή για τη 9/11 που σύστησε το Κογκρέσο δεν βρήκε στοιχεία πως οι σαουδαραβική κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει την αλ Κάιντα.

Παρόλα αυτά, σε αναφορά του FBI το 2012 σημειωνόταν πως διερευνώνταν οι Φαχάντ αλ Θουμάιρι και Ομάρ Αχμέντ αλ Μπαγιούμι, Σαουδάραβες που φέρονταν να είχαν βοηθήσει τους τρομοκράτες. Ο αλ Θουμάιρι είναι πρώην προξενικό στέλεχος και για τον αλ Μπαγιούμι υπάρχουν υποψίες πως ανήκε στις σαουδαραβικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την Washington Post.

Η αναφορά του FBI, η οποία δημοσιοποιήθηκε λογοκριμένη, αναφέρεται και σε ένα τρίτο πρόσωπο, ωστόσο το όνομα είχε αποκρυφθεί.

Οι οικογένειες θυμάτων που μηνύουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση απαιτούν να αποκαλυφθεί η ταυτότητα αυτού του ατόμου.

Την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε πως η απόφαση αποκάλυψης του ονόματος του Σαουδάραβα αξιωματούχου ελήφθη από τον γενικό εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ. «Το FBI αναγνωρίζει την ανάγκη και επιθυμία των οικογενειών των θυμάτων να κατανοήσουν τι συνέβη στους αγαπημένους τους και να τεθούν προ των ευθυνών τους οι υπεύθυνοι» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.