Header Ads

Σημαντικά ζητήματα, ελάχιστες προσδοκίες για τη σύνοδο κορυφής των G7 στη Γαλλία

Η παγκόσμια οικονομία θα έρθει σε δεύτερη μοίρα στο τέλος της ημέρας, καθώς οι «πνεύμονες του πλανήτη»- ο Αμαζόνιος - καταστρέφονται ολοσχερώς. Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Biarritz της Γαλλίας. 

 Η καταπολέμηση των ανισοτήτων, όπως η ανισότητα εισοδήματος και ευκαιριών, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι ψηφιακές ανισότητες, οι ανισότητες σχετικές με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης, αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οικοδεσπότης, έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν έχει προσδοκίες ότι ο Τραμπ θα προτείνει κάτι σχετικά με την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, ακόμη και αν το θέμα βρεθεί στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης λόγω των καταστοφικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. 

Ο Μακρόν έχει ήδη απορρίψει το αίτημα του Τραμπ να αφήσει τη Ρωσία να επανέλθει στη Σύνοδο Κορυφής, πέντε χρόνια μετά την αποπομπή της λόγω της Κριμαίας. Και προσπαθεί παράλληλα να συγκρατήσει την ευρωπαϊκή γραμμή σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν έναντι των αντιρρήσεων των ΗΠΑ.

 «Η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι σε θέματα όπως τις εμπορικές συμφωνίες, το Ιράν ή το κλίμα, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό οι Επτά δεν συμφωνούν», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.  «Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή, διότι πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε συντονισμένοι», συμπλήρωσε.

 Οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές για την εν λόγω Σύνοδο, απλά θα προσπαθήσουν να μην αποφευχθεί μια διπλωματική καταστροφή.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν προτάσεις για την αλλαγή του κλίματος από ένα ενωμένο μέτωπο επτά χωρών. Ούτε πρόοδος για τις εμπορικές συμφωνίες», εξηεί ο Τρίστον Νέιλορ, ειδικός αναλυτής των Συνόδων Κορυφής.

 Όλα τα μάτια θα πέσουν στη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Τραμπ και του νέου Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Ο Καναδός πρωθυπουργός, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου. Ο Μακρόν φοβάται τις διαμαρτυρίες τον Κίτρινων Γιλέκων. Η Μέρκελ βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Καγκελαρία

Σύνοδος με επεισόδια

Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής της G7 και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Σε μια «αντί-G7» Σύνοδο στις πόλεις Εντάι και Ιρούν, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές, που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

17 άτομα συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά χθες το βράδυ στην Ιρούν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Newsroom / AP
Από το Blogger.