Header Ads

Λέσβος: 550 μετανάστες με 13 φουσκωτές λέμβους έφτασαν στο νησί

Μέρες της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης από το φθινόπωρο του 2015 έζησε την Πέμπτη η Λέσβος, περίπου στις 5 το απόγευμα, όταν 13 βάρκες με μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, από την απέναντι μικρασιατική τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ.

Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, αδυνατώντας να προχωρήσουν στη διαδικασία συγκέντρωσης τόσων ανθρώπων ταυτόχρονα από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Υπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες στη Μόρια θεωρούνται πολύ δύσκολες. Χωρίς τους χθεσινούς αφιχθέντες, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν την Πέμπτη στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4,500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:

- Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου

- Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών

- Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας

- Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ

- Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.