Header Ads

Το Instagram και οι Influencers φταίνε για την αύξηση των διατροφικών διαταραχών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News, διατροφολόγοι έχουν εκφράσει την άποψη πως συγκεκριμένοι λογαριασμοί στο Instagram, που συνήθως ανήκουν σε Influencers, φταίνε για την αύξηση των διατροφικών διαταραχών και συγκεκριμένα της ορθορεξίας.

Τι είναι η ορθορεξία;

Μία ολοένα και συχνότερη κατάσταση στις ανεπτυγμένες χώρες, η οποία δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως διαταραχή πρόσληψη τροφής και επομένως δεν κατατάσσεται ως ανεξάρτητη διάγνωση, είναι η ορθορεξία.

Ο όρος ορθορεξία προέρχεται από την ελληνική λέξη ορθός που σημαίνει σωστή και όρεξη. Χαρακτηρίζεται από παθολογική εμμονή για βιολογικά «καθαρή» ή σωστή, υγιεινή τροφή η οποία οδηγεί σε σημαντικούς διατροφικούς περιορισμούς. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αποφυγή – σε επίπεδο ψυχαναγκασμού - των «ανθυγιεινών» τροφίμων, όπως η ζάχαρη, αλάτι, καφείνη, το αλκοόλ, τα γλυκίσματα, τα τηγανητά, σιτάρι, ζωικό λίπος, σόγια, καλαμπόκι, γαλακτοκομικά.

Melbourne, Australia - Oct 20, 2017: Taking picture of beef steak with smartphone

Ο Ριάνον Λάμπερτ, δαιτροφολόγος στο Λονδίνο θεωρεί πως τo δημοφικές κοινωνικό μέσο είναι πολύ επικίνδυνο όσον αφορά το φαγητό.

«Για κάποιον που πάσχει από οποιοδήποτε είδος ψυχικής νόσου, ειδικά την ορθορεξία, όταν βλέπει όλους αυτούς τους influencers να προτείνουν τροφές που τρώνε και να ισχυρίζονται ότι αυτά, είτε θεραπεύουν, είτε είναι πολύ καλά για τον οργανισμό, η κατάστασή τους μπορεί να επιδεινωθεί».

Young athletic girl is standing in the kitchen and is preparing a food. Young fit girl vlogging about healthy food. Fit healthy young girl recording her blog episode about healthy food diet

Η ορθορεξία είναι μια κατάσταση που ανακαλύφθηκε από έναν επιστήμονα το 1997 και μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά.

«Είναι σχεδόν λίγο ανησυχητικό το γεγονός ότι η ορθορεξία εξακολουθεί να μην θεωρείται μια πραγματική διατροφική διαταραχή. Βλέπω κάθε μέρα στο ιατρείο μου τι μπορεί να προκαλέσει», συνεχίζει ο Λάμπερτ.

Blogger Woman Takes Milkshake Photo

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν ορθορεξία αυξάνεται και οι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο Instagram και ιδιαίτερα στους λογαριασμούς που επηρεάζουν ανθρώπους.

Οι influencers σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται εξειδικευμένοι διατροφολόγοι ή διαιτολόγοι και δεν μπορούν να ξέρουν τι μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον οι τροφές που προτείνουν.

Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Vlogger making making video at home in stylish urban apartment

 

πηγή: Sky News

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.