Header Ads

Η τροπολογία που αλλάζει τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

ed

Στην αλλαγή των τυπικών προσόντων που απαιτεί ο νόμος για τον διορισμό προσώπου στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, προχώρησε με σχετική τροπολογία η κυβέρνηση. Η τροπολογία δημοσιεύεται αυτούσια από τη HuffPost Greece.

Εφεξής θα μπορεί να διορίζεται διοικητής της ΕΥΠ στέλεχος με δεκαετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση. Η τροπολογία έρχεται λίγο καιρό μετά το θέμα που ανέκυψε για το πτυχίο του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, ο οποίος διαθέτει πτυχίο από το εξωτερικό. Η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι το πτυχίο αυτό δεν ήταν αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το νόμο σε σχέση με τα τυπικά προσόντα του προσώπου που διορίζεται διοικητής της ΕΥΠ.

Αναλυτικότερα, η τροποποίηση του Νόμου 3649/2008 προβλέπει:

«Αναφορικά με τα προσόντα διορισμού του Διοικητή της ΕΥΠ παρέχεται η δυναότητα επιλογής προσώπου με αυξημένη επαγγελματική εμπειρία για τη θέση αυτή. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη ως απαιτούμενα προσόντα για την επιλογή Διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Μία άλλη ενδιαφέρουσα αλλαγή σχετίζεται με την επιλογή των Τμηματαρχών της ΕΥΠ. Εφεξής είναι στην κρίση του διοικητή της ΕΥΠ το κατά πόσο οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές της ΕΥΠ, που παύουν να είναι Προϊστάμενοι, θα καταλαμβάνουν ή όχι θέση Τμηματάρχη. Ουσιαστικά μπορεί δηλαδή ο νέος διοικητής να αντικαταστήσει στελέχη που είχαν νευραλγικές θέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη δικής του επιλογής.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 1/2017 αναφέρει:

«Σε περίπτωση που Προϊστάμενος Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης δεν οριστεί ως Προϊστάμενος για δεύτερη φορά, αυτός δύναται κατά την κρίση του Διοικητή της ΕΥΠ να καταλάβει θέση Προϊσταμένου Τμήματος».

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης 

Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος και η ανακοίνωση, από πλευράς κυβέρνησης, ότι θα κατατεθούν πέντε τροπολογίες, προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική πρακτική, τόσο ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, αντέτειναν ότι κατ′ εξαίρεση επιλέγεται τώρα αυτή η διαδικασία διότι υπάρχουν επείγοντα ζητήματα τα οποία άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Παράλληλα, διαβεβαίωσαν ότι το επόμενο διάστημα η Βουλή θα επανέλθει στην κανονική διαδικασία.

«Και η βουλή και το προεδρείο δεν δέχεται αμάσητα αυτά που λέγονται περί επειγόντων ζητημάτων. Τα εξετάζει, κρίνονται, αν συντρέχει λόγος επείγοντος, και πάνε κατά πλειοψηφία. Δεν δείχνει ότι αυτό θα διαρκέσει και με βάσει την άποψη της κυβέρνησης, αυτή η διαδικασία δεν θα αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση», επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για «συστηματική απαράδεκτη πρακτική της κυβέρνησης που δεν τιμά τους βουλευτές και απαξιώνει το Κοινοβούλιο, καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα ψήφισε 4 νομοσχέδια, τα τρία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το ένα ως επείγον».

Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην καταθέσει την τελευταία στιγμή τροπολογίες που θα επιλύουν ζητήματα διάρθρωσης θεσμών και επικεφαλής φορέων του στενού πυρήνα της και να καλύψει παρανομία», γιατί, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχτεί κάτι τέτοιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, έκανε λόγο για αντιγραφή από τη ΝΔ των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης τις οποίες ως αντιπολίτευση κατήγγειλε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για αυταρχικές λογικές, τόνισε ότι και για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, «το κατεπείγον και η κατάθεση τροπολογιών την τελευταία στιγμή ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ώστε να μη γίνεται ουσιαστική συζήτηση».

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν, επίσης, τόσο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, Κωνσταντίνος Χήτας και Αγγελική Αδαμοπούλου.

«Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμό με την πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνομαι τη δημοκρατική σας ευαισθησία μην εκληφθεί, όμως, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως λευκή επιταγή την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα που ταχύτατα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να ρυθμίσει. Η προσπάθεια αυτή είναι σαφής. Δεχόμαστε αυτό που ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη, ότι αυτό θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Δεν δεχόμαστε, όμως, μαθήματα δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

«Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μη συνεχίσει να νομοθετεί με αυτό τον τρόπο και να απαξιώνει το Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Δεν είναι σωστό να αντλούμε στατιστικά στοιχεία από το πρώτο μήνα της νομοθετικής εργασίας. Αυτό δεν συνιστά στατιστικό δείγμα, ούτε της κυβέρνησης ούτε της Βουλής. Η ίδια η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη και έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και το κατεπείγον των νομοσχεδίων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αλέξανδρος Καλαφάτης
Από το Blogger.