Header Ads

Πομπέο: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 πηγαίνει στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το πρώην Grace 1, κατευθύνεται στη Συρία.

«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το δεξαμενόπλοιο (...) κατευθύνεται στην Ταρτούς της Συρίας. Ελπίζω ότι θα αλλάξει πορεία», ανέφερε ο Πομπέο μέσω Twitter. «Ήταν μεγάλο λάθος να εμπιστευτείτε τον Ζαρίφ», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Iρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος παρείχε διαβεβαιώσεις στη Βρετανία πως το τάνκερ δεν θα πήγαινε να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έβαλε το Adrian Darya στη μαύρη λίστα και επέβαλε κυρώσεις στον καπετάνιο του, βάσει του προεδρικού «εκτελεστικού διατάγματος 13224, το οποίο στοχοθετεί τους τρομοκράτες και όσους προσφέρουν υποστήριξη στην τρομοκρατία ή σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας στα ανοικτά του Γιβραλτάρ τον Ιούλιο και παρέμεινε αγκυροβολημένο εκεί εξαιτίας των υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κάτι που θα παραβίαζε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφέθηκε να αποπλεύσει στα μέσα Αυγούστου, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις στο Λονδίνο πως το φορτίο του δεν θα κατέληγε στα χέρια της συριακής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε πως πλοία όπως το Adrian Darya 1 χρησιμοποιείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, για να μεταφέρονται «μεγάλες ποσότητες πετρελαίου» για να «χρηματοδοτούν τις κακόβουλες δραστηριότητες του [ιρανικού] καθεστώτος και να εξαπλώνουν την τρομοκρατία», κι επανέλαβε πως «οποιοσδήποτε προσφέρει υποστήριξη στο Adrian Darya 1 διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίζει από νωρίτερα φέτος τους Φρουρούς της Επανάστασης «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

«Ας γίνει μάθημα αυτό σε οποιονδήποτε μπαίνει στον πειρασμό να βοηθήσει στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που προορίζεται για το δολοφονικό καθεστώς του (προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ», τόνισε αναφερόμενος στις κυρώσεις ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, o Τζον Μπόλτον.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανέφερε ότι το τάνκερ κατευθύνεται στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, αφού άλλαξε προορισμό επανειλημμένα, ωστόσο η Βηρυτός διαβεβαίωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση ούτε αίτημα ελλιμενισμού του δεξαμενόπλοιου. Η Άγκυρα έθιξε το ενδεχόμενο να γίνει προσπάθεια μεταφοράς του φορτίου — 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου — σε άλλο πλοίο στη θάλασσα μόλις πλησιάσει τις λιβανέζικες ακτές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.