Header Ads

Ηλεκτρονικά η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τη Δευτέρα

Από την Δευτέρα 

«Από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς οι πολίτες να χρειάζεται να προσκομίσουν απολύτως κανένα έγγραφο στην τράπεζα ακριβώς για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλοι όσοι δικαιούνται».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του το Σάββατο, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Όπως είπε ο υπουργός, για αυτό το θέμα έχει υπογράψει, από προχθές, Κοινή Υπουργική Απόφαση, με το συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ.

Παράλληλα, συνέχισε ο ίδιος, καλέσαμε χθες στο υπουργείο τους εκπροσώπους των τραπεζών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν σε κάθε υποκατάστημα να υπάρχει εκπαιδευμένος υπάλληλος που θα βοηθά δωρεάν τους πολίτες να υποβάλλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ήδη, είπε ο κ. Γεωργιάδης, μία από τις 4 συστημικές τράπεζες είναι έτοιμη και θα παρέχει αυτήν την υπηρεσία από την Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Τις επόμενες ημέρες, γνωστοποίησε ο υπουργός ότι θα ξεκινήσει «επικοινωνιακή καμπάνια για να πληροφορηθούν οι 150.000 πολίτες που υπολογίζουν η ΑΑΔΕ και οι τράπεζες ότι μπορούν να ενταχθούν στις παραμέτρους αυτής της ρύθμισης ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία έως τις 31 Δεκεμβρίου να εξασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, που συμπεριλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής και επιδότηση της δόσης. Εμείς θέλουμε στο τέλος του έτους που λήγει η ρύθμιση να προστατευθεί η 1η κατοικία των συμπολιτών μας».

 Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «για την προστασία της 1ης κατοικίας, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, είχαν υποβληθεί μέχρι χθες αιτήσεις από 17.442 συμπολίτες μας, εκ των οποίων μόνο για 30 αιτήσεις είχε υποβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και απ΄ αυτές μόλις σε 2 έχει γίνει ρύθμιση ακριβώς λόγω της γραφειοκρατίας που έχει νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων ο υπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη «που μας αδίκησε προεκλογικά λέγοντας ότι θα καταργούσαμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων». «Όχι μόνο δεν την καταργήσαμε αλλά την επεκτείναμε, μειώσαμε το επιτόκιο και εντάχθηκαν περισσότεροι, δηλαδή έγινε ακριβώς το αντίθετο απ΄ ό,τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Για την επένδυση στο Ελληνικό, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι τέλους του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο στον επενδυτή, τη ΛΑΜΔΑ Development, και να καταβληθεί η προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ. «Από εκεί και μετά είναι θέμα του ιδιώτη, αλλά όταν κάποιος καταβάλλει 300 εκατομμύρια ευρώ, έχει την πίεση του χρόνου και συμφέρον να ξεκινήσουν τα έργα», συμπλήρωσε.

Μεταναστευτικό

Τέλος σε ερώτηση για το μεταναστευτικό ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως όπλο για να πιέσει την Ευρώπη καθώς οι σχέσεις του με τη Δύση εν συνόλω, και τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε πολύ κακό επίπεδο και επισήμανε: «Η δικιά μας επιδίωξη πρέπει να είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς νόμους. Δηλαδή,  έρχονται, υποβάλλουν αίτηση και το ταχύτερο δυνατόν, σε διάστημα ολίγων ημερών, να κρίνεται ποιοι μπορούν να είναι πρόσφυγες ώστε να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη και ποιοι δεν μπορούν να είναι πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να στέλνονται πίσω. Αυτή είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αυτό έχει δεχθεί ο κ. Ερντογάν, αυτό καλείται να εφαρμόσει η ελληνική Πολιτεία και σ΄ αυτό θα κριθεί και η παρούσα Κυβέρνηση γιατί σ′ αυτό απέτυχε η προηγούμενη».

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.