Header Ads

Στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Στην Κύπρο αναμένεται το Σάββατο η Ειδική Απεσταλμένη ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει την Κυριακή συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής. Δεν αποκλείεται η αξιωματούχος των ΗΕ να έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες και τη Δευτέρα πριν την αναχώρησή της από το νησί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έχει δηλώσει πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσβλέπει στη συνάντηση με την κ. Λουτ, διότι πιστεύει ότι «εάν υπάρξει θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς».

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες παρεμβάσεις της που όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού. «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα φανεί διατεθειμένη να διαπραγματευθούμε μια πραγματική λύση για όλους τους Κυπρίους και αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι θα σταματήσει την πολιτική αυτή της έντασης», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως κατά την άτυπη συνάντησή τους, στις 9 Αυγούστου, Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν, όπως ανακοινώθηκε, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Επίσης εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

Όπως έχει ανακοινωθεί το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου η ώρα 10 πμ στο Προεδρικό Μέγαρο, για συντονισμό, ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.